Biserica Sfantul Anton – Bucuresti

biserici bucuresti lacas de cult

 

Biserica Sf Anton

Biserica Sfantul Anton a fost zidita de catre voievodul Mircea Ciobanul intr-una din cele domnii ale sale, insa se crede ca aceasta constructie a fost finisata in a doua perioada de conducere a voievodului, aducand completari cladirii initiale, ridicata de cel care a intemeiat prima Curte Domneasca, Mircea cel Batran. Vreme de doua sute ani, aici se realizau incoronarile domnilor Tarii Romanesti.

Album foto Biserica Sfantul Anton

Harta zonala Biserica Sfantul Anton – Bucuresti

Descriere Biserica Sfantul Anton

Biserica a trecut prin numeroase schimbari pentru a ajunge la aceasta forma finala. Cea mai impunatoare schimbare a avut loc la 1715, in vremea lui Stefan Cantacuzino, cel care a hotarat amplasarea unui Portal la intrare, alaturi de un perete ce despartea barbatii si femeile. Din renumitul perete s-au pastrat pana in prezent doar doua coloane realizate din piatra.

Un document atestat la data de 20 octombrie 1758 demonstreaza ca Voda Constantin Mavrocordat este cel ce a marit suprafata bisericii, prelungind-o cu doua paraclise situate alaturi.

Anul 1847 a urmat sa fie un an nefast pentru soarta bisericii, aceasta fiind avariata in urma incendiului de la 23 martie, fapt care a determinat o refacere a picturii, ce a avut loc sub indrumarea profesorului C. Lecca. Dupa restaurarea lacasului sfant, Mitropolitul Nifon a fost cel care a hirotonisit biserica, adaugand inca un hram, pe langa “Bunavestire”, si anume “Sf. Antonie cel Mare”.

Interiorul lacasului a fost realizat cu atentie si este cu adevarat impresionant. Naosul si pronaosul formeaza o incapere, dand un aspect monumental in interior.

Naosul este protejat de o bolta cilindrica unitara ce prezinta o turla in partea absidelor laterale, care caracterizeaza Biserica Sfantul Anton. Datorita zonei in care lacasul este situat, istoriei si aspectului deosebit, s-au condus aici numeroase cercetari, prin care au fost descoperite trei cavouri boltite realizate din zidarie de caramida, insa toate acestea au fost profanate de-a lungul vremii.

Potrivit descoperirilor, cavoul situat in partea dreapta a fost proprietate a lui Mircea Ciobanul, cel ce a ctitorit lacasul de cult.

Cutremurului din anul 1977 a afectat constructia, astfel ca au fost necesare cateva masuri de restaurare a cladirii, in urma carora a fost refacuta turla, clopotnita, alaturi de treptele de la intrare si pictura.

Curtea bisericii se desfasoara pe suprafata de 718 mp, fiind inconjurata de un gard realizat din fier, situat pe un soclu de zid.

Capitala ofera o gama larga de lacase de cult care pot fi accesate pentru un moment de linsite, printre care Biserica Sfantul Silvestru, Biserica Italiana sau Catedrala Patriarhala.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>