Biserica Sfantul Gheorghe – Streisangeorgiu

biserica biserici lacas de cult lacase de cult obiectiv religios obiective turistice judetul hunedoara

 

Biserica Sfantul Gheorghe - Streisangeorgiu

Biserica Sfantul Gheorghe din Streisangeorgiu este una dintre cele mai vechi constructii medievale din Romania, care a functionat pana in prezent, fiind situata in cimitirul satului din localitatea Streisangeorgiu, judetul Hunedoara, Transilvania, aflata la marginea orasului Calan, la aproximativ 16 kilometri de orasul Hunedoara si la 19 km de Hateg.

Album foto Biserica Sfantul Gheorghe din Streisangeorgiu

Harta zonala Biserica Sfantul Gheorghe din Streisangeorgiu

Descriere Biserica Sfantul Gheorghe din Streisangeorgiu

Biserica Sfantul Gheorghe din Streisangeorgiu a fost construita intre anii 1313 si 1314, in stilul arhitectural romanic, cu forme simplificate, din caramida si piatra adusa de la Sarmizegetusa Ulpia Traiana. Biserica are forma unei nave, in partea de vest se afla micul turn – clopotnita, iar spre rasarit se afla altarul, acesta avand forma unui patrulater.

Legendele spun ca biserica a fost ridicata in anul 1409, potrivit pisaniei aflata in altarul bisericii, iar Nicolae Iorga a afirmat ca aceasta era cea mai veche ctitorie de nemesi romani din Ardeal.

Sapaturile arheologice care s-au desfasurat in apropierea bisericii in anul 1975, au scos la iveala faptul ca biserica actuala din zid a fost construita pe locul unei biserici de lemn ce data din anul 1130 si odata cu desprinderea unui piron din peretele de la rasarit al altarului, a fost descoperita sub tencuiala o noua pisanie cu inscriptii slavo – romane, care evidentia faptul ca biserica a fost construita in anul 1313.

Inscriptia slavo – romana aflata in altarul Bisericii Sfantul Gheorghe din Streisangeorgiu are urmatorul continut: In anul 1313/1314 am facut biserica cu ajutorul Sfantului Gheorghe si al Maicii Domnului si al tuturor sfintilor, intru ajutorul si iertarea pacatelor cneazului Balea si intru ajutorul si mantuirea si iertarea pacatelor popii Nanes si ale lui Teofil zugravul.

Pisania din anul 1409 a fost realizata cu ocazia unei restaurari si noteaza astfel: In numele Tatalui si Fiului si Duhului Sfant, au zidit jupan Candres si jupanita lui Nistora si fiii lui aceasta manastire Sfantului mare mucenic si atas a lui Hristos, Gheorghe si s-a savarsit si s-a scris, pentru pomenirea si sanatatea si mantuirea sufletelor lor, in zilele lui Jigmon crai, voievozi ai plaiurilor fiind Ioanea si Iacov, anul 1409, octombrie 2 zile.

Pictura murala aflata in interiorul bisericii a fost executata prima data intre anii 1313-1314, fiind pictata la intiativa cneazului Balea si executata de catre zugravul Teofil, urmand a fi reparata si pictata in anul 1409, cu ajutorul nobilului Candres. Ultima modificare a avut loc in anul 1743 de catre zugravul Gheorghe Sandor din Fagaras.

In interiorul bisericii se pot remarca fragmente de fresca pictate in urma cu aproximativ 700 de ani, ce ilustreaza Iadul, Raiul si Judecata de Apoi, o combinatie de pictura bizantina cu influente occidentale.

Biserica Sfantul Gheorghe din Streisangeorgiu este inclusa pe Lista Monumentelor Istorice din Judetul Hunedoara si in Patrimoniul Cultural National al Romaniei.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Statiunea Baile Calan, Biserica Strei, Rezervatia Naturala Padurea Chizid, Statuia Doctorului Petru Groza din Bacia, Castelul Corvinilor, Cetatea Costesti, Cetatea Blidaru, Castelul Bela Fay si Castelul Kendeffy.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>