Biserica Sfantul Ladislau

biserica biserici lacas de cult obiective turistice judetul bihor

 

Biserica Sfantul Ladislau

Biserica Sfantul Ladislau este una dintre cele mai vechi cladiri cu arhitectura ecleziastica din municipiul Oradea, judetul Bihor si este situata in Piata Unirii, pe malul stang al raului Crisului Repede.

Album foto Biserica Sfantul Ladislau

Harta zonala Biserica Sfantul Ladislau


Descriere Biserica Sfantul Ladislau

Biserica Sfantul Ladislau este considerata una dintre cele mai importante cladiri in stil baroc, construita in anul 1720, sub episcopatul lui Csaky Imre si finalizata in jurul anului 1733 conform inscriptiei aflate deasupra intrarii. Dupa construirea ei, biserica a indeplinit functia de catedrala episcopala, pana la construirea Bazilicii Romano-Catolice.

Biserica a fost construita in forma unei nave dreptunghiulare, cu un cor cu inchidere poligonala, un turn asezat in axul bisericii si o sacristie cu doua sali alaturate. Fatadele sunt sobre, fatada vestica este dominata de turnul cu trei nivele, iar soclul este format din placi de ciment cu suprafata din mozaic. Pe peretele estic al corului a fost amplasata o placa memoriala, cu referire la recucerirea orasului de sub asediul otoman, de catre armatele imperial ale Casei de Habsburg in anul 1692.

Sfintirea bisericii a fost oficiata de episcopal Paul Forgach in anul 1756.

In interiorul bisericii se gaseste cel mai vechi altar din municipiul Oradea, fiind in uz din anul 1730 pana in prezent, iar tabloul altarului il prezinta pe Sfantul Ladislau inmanand cheile orasului episcopului Oradei, aceasta fiind opera lui Friedrich Silcher, din anul 1863. Frescele de pe bolta interioara, pictate de catre Gyula Turz, in anul 1908, ilustreaza scene din viata regelui Ladislau.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Biserica ortodoxa din Oradea, Sirul Canonicilor, Muzeul Memorial Ady Endre, Casa Vago, Palatul Ullmann, Palatul Moskovits, Casa Darvas-La Roche, Muzeul Tarii Crisului, Hanul Arborele Verde, Palatul Vulturul Negru, Cetatea Oradea, Biserica Sfanta Treime si Palatul K.I.Deutsch.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>