Biserica Sfantul Nicolae – Brasov

biserici brasov lacas de cult obiective turistice judetul brasov

 

Biserica Sfantul Nicolae

Biserica Sfantul Nicolae se numara printre cele mai cunoscute lacasuri de cult din Orasul Brasov, impresionand prin arhitectura sa, marcata de puternice influente gotice si baroce. Amplasata chiar in Piata Unirii din Brasov, unul dintre cele mai vizitate locuri din oras, biserica atrage atentia turistilor in special datorita aspectului si inaltimii sale.

Album foto Biserica Sfantul Nicolae

Harta zonala Biserica Sfantul Nicolae – Brasov

Descriere Biserica Sfantul Nicolae

Biserica actuala a fost ridicata inca din anul 1495, pe vremea domnitorului Neagoe Basarab, la construirea sa participand multi dintre locuitorii Tarii Romanesti. Pe locul in care se gaseste biserica a existat in trecut un alt vechi lacas, ale carui origini au fost stabilite cu mult timp inainte ca Biserica Sfantul Nicolae sa fie ridicata, mai exact in anul 1292.

Lacasul din Scheii Brasovului a jucat de-a lungul timpului rolul unui important centru spiritual ortodox pentru credinciosii din Tara Barsei. Impreuna cu scoala romaneasca ce a functionat in imediata apropiere a lacasului, Biserica Sfantul Nicoale din Brasov a avut si un important aport cultural, aici fiind tiparite primele carti bisericesti in limba romana, de catre Diaconul Coresi.

De-a lungul timpului, biserica a cunoscut mai multe modificari, numerosi voievozi care s-au succedat la conducerea tarilor romanesti contribuind cu sume de bani importante, icoane si numeroase alte obiecte de cult in scopul maririi si dezvoltarii lacasului. Pe langa acestia, o alta importanta personalitate istorica ce si-a adus o importanta contributie la patrimoniul bisericii a fost Elisabeta Petrovna, imparateasa Rusiei.

Desi initial arhitectura constructiei a fost inspirata din stilul gotic, modificarile ulterioare aduse bisericii in perioada secolului al XVIII-lea au fost puternic inspirate din stilul baroc. In prezent, Biserica Sfantul Nicolae are un plan rectangular, impartit in naos, pronaos si altar. Interiorul lacasului a fost pictat in secolul XX, de catre cunoscutul pictor Costin Petrescu, sprijinit de cei mai priceputi elevi ai sai, studenti la Arte. In cimitirul Bisericii Sfantul Nicolae din Brasov se gasesc si mormintele unor importante personalitati ce au marcat istoria nationala, precum Nicolae Titulescu, preotul Vasile Saftu sau Aurel Popovici.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>