Biserica Sfantul Silvestru – Bucuresti

biserici bucuresti lacas de cult

 

Biserica Sfantul Silvestru

Lacasul de cult Sfantul Silvestru se afla in Bucuresti, mai exact, pe strada Silvestru, din sectorul 2. In data de 30 septembrie, biserica a implinit 100 de ani in forma actuala. Acesta este locul unde a slujit Parintele Galeriu, inca din anul 1974, pana la desces, in anul 2003. Potrivit pisanei ce a fost data in data de 15 iunie 1743, inainte, a fost construita o veche biserica de catre Jupan Parvu si jupaneasa Stanca in mahalaua Silvestrului.

Album foto Biserica Sfantul Silvestru

Harta zonala Biserica Sfantul Silvestru – Bucuresti

Descriere Biserica Sfantul Silvestru

Biserica Sfantul Silvestru isi are hramul Adormirea Maicii Domnului, sarbatoare tinuta la 15 august. Desi are aceast hram, lacasul de cult este cunoscut in principal pentru cel de-al doilea hram al sau, Sfantul Silvestru, Episcopul Romei, sarbatorit la 2 ianuarie. Moastele acestuia sunt pastrate aici chiar si acum. Vechiul edificiu a fost distrus in totalitate la cutremurul din 1838, urmand ca biserica sa fie reconstruita de Ilie Dimitrie si fratii sai, Ioan, Stoian, Gheorghe, Radu si altii. Aceasta a fost inaugurata la data de 15 martie 1839.

“Tampla bisericii” a fost ridicata de Chircol, zis si “sapatorul de tample”.Turnul clopotnitei dateaza din 1879. In perioada cuprinsa intre anii 1904 si 1907, a fost reconstruita si marita actuala biserica, in urma eforturilor preotului Chiriac Bidoianul si epitropilor Ion Procopie, Dumitrescu.

In urma reconstructiei, a rezultat un lacas de cult cu lungimea de 25 de metri. Pronaosul a fost extins peste mormintele primilor ctitori. Deasupra pronaosului se pot observa cele doua turnuri cu tambur rasucit, avand ca exemplu modelul turlelor manastirii Curtea de Arges. Turla principala se inalta chiar desupra naosului. Picturile au fost facute in stil neo-bizantin, prezentand numeroase ornamente si decoratii florale, realizate de maestrul Costin Petrescu, cel care de asemenea a poleit si pictat catapeteasma.

Cateva coloane sustin cele cinci arcade. Pe prima arcada, cea de langa altar, este scris indemnul “Sus sa avem inimile”.

Capitala are o paleta larga de manastiri si biserici ce merita cu siguranta vizitate. Printre acestea enumeram Catedrala Patriarhala, Biserica Domnita Balasa, Biserica Sfantul Anton si Biserica Italiana.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>