Biserica Sfintii Arhangheli – Bozes

biserica biserici lacas de cult lacase de cult monument istoric obiectiv religios obiective turistice judetul hunedoara

 

Biserica Sfintii Arhangheli

Biserica Sfintii Arhangheli este un lacas de cult ortodox, considerat de catre specialisti un monument de arhitectura religioasa, acesta fiind situat in satul Bozes, judetul Hunedoara, Transilvania, aflat in apropierea orasului Geoagiu, la o distanta de aproximativ opt kilometri si sapte kilometri de Baile Termale Romane.

Album foto Biserica Sfintii Arhangheli

Harta zonala Biserica Sfintii Arhangheli

Descriere Biserica Sfintii Arhangheli

Biserica Sfintii Arhangheli din Bozes a fost construita in secolul al XVI-lea, fiind la inceput o simpla capela din piatra, ctitorita de unul dintre boierii romani de la sud de Carpati, ce detinea domeniul Geoagiul de Jos. Ulterior, capela a fost extinsa, lipind langa aceasta un turn zvelt si inalt, cu scopul de clopotnita, devenind astfel dintr-o simpla capela o biserica.

In timpul Rascoalei lui Horea, Closca si Crisan din anul 1784, biserica cu hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril a fost arsa din temelii si reconstruita un an mai tarziu, mai exact in anul 1785.
Motivul rascoalei iobagilor a fost numarul de zile de munca, care ajunsese la patru pe saptamana cu bratele, trei cu animalele, doua pentru jeleri si numeroasele dari pe care acestia erau nevoiti sa le ofere nobilimii ce detinea monopolul vanatului, moraritului si pescuitului.

Lacasul de cult a fost zidit din piatra cu var, avand planul dreptunghiular, cu absida pentagonala decrosata si acoperis din sindrila. Pictura interioara a fost realizata in secolul al XVIII-lea, de un artist popular necunoscut pana in prezent.

Interiorul Bisericii Sfintii Arhangheli din Bosez este impodobit cu numeroase icoane vechi pictate pe sticla si lemn.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Cascada Geoagiu Bai, Biserica Ortodoxa si Rotunda din Geoagiu, Casa Memoriala Aurel Vlaicu din Bintinti, Manastirea Afteia din Salistea, Situl Arheologic Ardeu, Cheile Madei, Cheile Cibului si Cetatea Orastiei.


 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>