Biserica Sfintii Atanasie si Chiril – Iasi

biserici iasi lacas de cult obiective turistice judetul iasi

 

Biserica Sfintii Atanasie si Chiril

In centrul vechi al Orasul Iasi se gaseste unul dintre numeroasele lacasuri de cult ortodoxe ale acestei asezari: Biserica Sfintii Atanasie si Chiril. Monument reprezentativ pentru arhitectura medievala, inclus in patrimoniul istoric al zonei, lacasul se numara printre obiectivele turistice ce pot fi vizitate de cei ce trec prin “capitala” Moldovei.

Album foto Biserica Sfintii Atanasie si Chiril

Harta zonala Biserica Sfintii Atanasie si Chiril  – Iasi

Descriere Biserica Sfintii Atanasie si Chiril

Biserica isi sarbatoreste hramul in ziua de 18 ianuarie, la fel ca Biserica Bucur Ciobanul din Bucuresti, in aceasta zi crestinii sarbatorindu-i pe Sfintii Atanasie si Chiril din Alexandria. Biserica a fost ridicata intre anii 1672 – 1674, insa detaliile legate de ctitorul acestui lacas nu sunt foarte clare, existand mai multe variante posibile. Unii istorici sustin ca biserica ar fi o ctitorie a sotiei domnitorului Simion Movila, doamna Margarita, insa altii sustin ca biserica ar fi fost ridicata de catre un ierarh ce administra patrimoniul lacasurilor de cult grecesti din regiunea Moldovei, pe numele sau, Atanasie Patelaros. La fel ca majoritatea lacasurilor si a constructiilor din aceasta zona a tarii, Biserica Sfintii Atanasie si Chiril poarta in spate o istorie bogata, fiind martora a unor evenimente care i-au marcat evolutia ulterioara. Bune exemple ar fi incendiile din anii 1822 si 1844, in urma carora a fost distrusa. Aceasta nu a fost ferita nici de bombardamentele din perioada celui de-al doilea Razboi Mondial, din anii 1941 si 1944 si nici de devastatorul cutremur din 4 martie 1977. Biserica a fost inchisa vreme de jumatate de secol, ca urmare a starii de degradare in care se afla. Redeschisa abia in anul 1997, aceasta se afla in prezent in grija Societatii Ortodoxe a Femeilor Romane, o asociatie filantropica din Iasi, datorita acestui fapt lacasul fiind cunoscut si sub denumirea simbolica de Biserica Doamnelor.

In secolul al XIX-lea s-a infiintat aici primul cor bisericesc din regiunea Moldovei, condus de dirijorul Filarmonicii de Stat din Iasi, Gheorghe Burada, aceasta traditie fiind transmisa din generatie in generatie, pana in prezent, aici desfasurandu-si in zilele noastre activitatea Corul Anastasia.

In Iasi se gasesc de asemenea si alte puncte de interes pentru toti cei care doresc sa il viziteze. Printre acestea se numara Biserica Sfantul Nicolae Domnesc (cea mai veche cladire sfanta din oras), Manastirea GoliaCatedrala MitropolitanaManastirea GalataBiserica Sfintii Atanasie si ChirilManastirea CetatuiaManastirea FrumoasaSinagoga Mare, inclusa pe lista monumentelor istorice si considerata cel mai vechi lacas de cult evreiesc pastrat pe teritoriul Romaniei, Gradina Botanica Anastasie FatuPalatul Culturii (o cladire emblematica a orasului), Casa Memoriala Mihail SadoveanuCasa Memoriala George ToparceanuCasa Memoriala Mihai CodreanuCasa Memoriala Otilia CazimirMuzeul UniriiBiblioteca Universitara Mihai Eminescu sau Primaria Iasiului, cu sediul intr-un fost palat: Palatul Roznovanu.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>