Biserica Sfintii Ingeri – Hurezi

biserici horezu obiective turistice judetul valcea

 

Biserica Sfintii Ingeri Hurezi

Biserica Sfintii Ingeri este o biserica ortodoxa brancoveneasca, situata la foarte mica distanta de Manastirea Hurezi, la poalele Muntelui Capatanii, la marginea satului Romanii de Sus, localitate aflata la o distanta de aproximativ 50 de kilometri inspre vest de Ramnicu Valcea, pe Drumul National DN 67, fiind considerata cea mai reprezentativa constructie in stil brancovenesc din intreaga tara.

Album foto Biserica Sfintii Ingeri – Hurezi

Harta zonala Biserica Sfintii Ingeri – Hurezi

Descriere Biserica Sfintii Ingeri – Hurezi

Bisericuta inchinata Sfantului Arhanghel Mihail, dupa cum se vede in fresca asezata deasupra pisaniei, de deasupra usii de intrare, este cunoscuta mai ales sub denumirea de “Biserica Sfintilor Ingeri”.
Aceasta biserica a fost ctitorita de Arhimandritul Ioan, posibil staret al manastirii celei mari, ca biserica pentru robii care munceau pe domeniul manastirii. Ctitorul este infatisat in tabloul votiv, alaturi de Constantin Brancoveanu al III-lea, de voievodul Constantin Nicolae, precum si de o parte dintre calugari de la Manastirea Hurezi, care au ajutat la ridicarea acesteia. Pe atunci, manastirea avea obste de calugari, in vreme ce astazi, ea are obste de maici.
Biserica Sfintii ingeri, declarata monument istoric, a fost zidita in anul 1700. Pictura in fresca a bisericii, care acopera in intregime interiorul acesteia si care a fost pastrata pana astazi, intr-o stare foarte buna, a fost zugravita in anul 1757, din grija parintele staret Dionisie Balacescu.
Arhitectura acesteia este una deosebit de simpla, asemanandu-se cu alte biserici din judetul Valcea (Bolnita din Bistrita, Bolnita de la Arhiepiscopia din Valcea, Biserica Balanesti). Biserica este varuita in alb, un singur brau colorat incinagandu-i silueta robusta. Neavand turla, aceasta se aseamana cu o nava, cu o corabie care asteapta apele.
Pridvorul bisericii inchinate Sfintilor Ingeri din Hurezi este unul unic in arhitectura romaneasca. Privita de sus, biserica este unitara, acoperisul acesteia fiind de forma perfect ovala. La nivelul solului insa, biserica se termina brusc, mai inainte de terminarea acoperisului, astfel incat o parte semnificativa a acestuia sta suspendata in aer, sprijinindu-se pe cativa stalpi de lemn. In bolta pridvorului, imediat sub acoperis, se afla asezat si un clopot mare.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>