Biserica Stavropoleos – Bucuresti

biserici bucuresti lacas de cult

 

Biserica Stavropoleos

Biserica Stavropoleos este o biserica ortodoxa, construita in stil brancovenesc, in centrul orasului Bucuresti. Hramul bisericii este Sf. Arhangheli Mihail si Gavril. Numele Stavropoleos este forma romaneasca a cuvantului grecesc Stauropolis, care se traduce prin “Orasul Crucii”. Biserica Stavropoleos cuprinde, pe langa biserica ridicata in 1724 de catre arhimandritul grec Ioanichie si incinta construita la inceputul secolului al XX-lea, dupa planurile arhitectului Ion Mincu. Initial construindu-se doar un simplu han, locul a devenit in scurt timp potrivit pentru un sfant locas de rugaciune.

Album foto Biserica Stavropoleos

Harta zonala Biserica Stavropoleos – Bucuresti

Descriere Biserica Stavropoleos

Biserica Stavropoleos a fost inaltata in 1724, in timpul domniei lui Nicolae Mavrocordat (domnitor al Munteniei, 1719-1730), de catre arhimandritul Ioanichie Stratonikeas. In curtea hanului sau, Ioanichie a zidit biserica si o manastire, sustinuta economic din veniturile de la han (o situatie frecvent intalnita in epoca). In 1726 staretul Ioanichie a fost ales mitropolit al Stavropolei si exarh al Cariei. Manastirea pe care a construit-o, poarta de atunci numele Stavropoleos, dupa numele vechiului scaun. La data de 6 aprilie 1722, arhimandritul Ioanichie cumpara, de la jupaneasa Despa, locul pe care avea sa-si zideasca hanul si biserica, peste drum de Biserica Ghiormei Banul.

Locul vandut de jupineasa Despa tinea de la zidul Hanului lui Constantin Voda, pana spre strada Smardan, invecinandu-se cu proprietatile serdarului Grigorie Greceanul si cu casele Radului Logofat. La 7 februarie 1742 Ioanichie, in varsta de 61 de ani, moare si este ingropat in biserica sa. La data de 7 martie 1726, batranul Ioanichie este ridicat la rangul de mitropolit al Stavropolei, din porunca Patriarhului Ieremia si cu incuviintarea voievodului Nicolae Mavrocordat.

Tot de atunci, manastirea pe care a construit-o a fost numita Stavropoleos, dupa numele vechii mitropolii. In 18 noiembrie 1729, egumenul Ioanichie dobandeste de la serdarul Grigorascu Greceanu, in schimbul unui alt loc, o portiune de un stanjen si o palma in latime si doua palme in lungime, “ca sa mareasca altarul bisericii”. Lipsa dovezilor documentare despre un plan prealabil de construire a bisericii, faptul ca numai cu trei luni inainte de terminarea constructiei Ioanichie inca mai cumpara terenuri “ca sa incapa altarul”, apoi hotararea de a mari altarul la numai patru ani de la terminarea constructiei, precum si constatarile ulterioare ale arhitectilor in timpul restaurarilor, il determina pe generalul P.V.

Nasturel sa conchida ca Ioanichie gaseste pe locul cumparat in 1722 de la Jupaneasa Despa, un paraclis al boierilor Popesti, pe care apoi il repara si transforma succesiv: rotunjeste zidul dinspre rasarit al altarului, adauga absidele, construieste, la 1725, pe locul daruit de Maria, fata logofatului Radului Greceanul, o clopotnita si o pivnita, mareste, la 1729, altarul, facand un schimb de proprietati cu Grigorie Greceanul. Hanul si anexele manastirii au fost demolate la sfarsitul secolului al XIX-lea. De-a lungul timpului biserica a fost afectata de cutremure, care au subrezit turla pana la cadere. Picturile turlei au fost restaurate insa la inceputul secolului al XX-lea. Multe din hanurile cunoscute aflate in centrul

Bucurestilor aveau in mijlocul curtii interioare biserici sau manastiri; de altfel nu putine au aparut ca anexe ale bisericilor si manastirilor, ridicate de egumeni pentru a spori veniturile acestora. In prezent din vechea manastire nu a mai ramas decat biserica, alaturi de care exista o constructie de la inceputul secolului al XX-lea, care adaposteste o biblioteca, o sala de conferinte si o colectie de icoane vechi (inceputul sec. al XVIII-lea) si obiecte de cult, precum si fragmente de fresca recuperate de la bisericile demolate in timpul regimului comunist. Cladirea cea noua a fost construita dupa planurile arhitectului Ion Mincu. Din anul 1991 biserica este pastorita de parintele Iustin Marchis, primul ieromonah al bisericii in ultima suta de ani. Comunitatea traitoare aici, alaturi de slujbele zilnice, se ocupa cu restaurarea de carte veche, icoane si haine sacerdotale.

Corul bisericii canta muzica bizantina, acum rar intalnita in bisericile din Romania. Lucrarile pentru construirea unui punct de transformare a energiei electrice, initiate in octombrie 1998, au dus la descoperirea unor substructii in mijlocul strazii Stavropoleos, in vecinatatea bisericii. Sondajele arheologice care au inceput la acea data au condus la degajarea unor tronsoane fragmentare de ziduri apartinand probabil mai multor etape de edificare a hanului Stavropoleos. La inceputul anului 1992, in strana se aflau trei cantareti: studentii Gabriel Oprea si Marian Fartat (astazi hirotoniti) si pictorul Paul Gherasim.

Treptat, numarul cantaretilor s-a marit, strana devenind neincapatoare. Neincapatoare a devenit si biserica, multi dintre cei noi venind la Stavropoleos si datorita acestei cantari bisericesti. Biserica Stavropoleos se afla in centrul istoric al Bucurestiului, chiar in spatele Muzeului National de Istorie. Stradutele linistite si tacute ce o impresoara sunt ca o trecere treptata de la “lumea dezlantuita” la linistea tainica din curtea si incinta manastirii.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>