Biserica de lemn Surdesti – Maramures

baia mare biserica de lemn biserici lacas de cult obiective turistice judetul maramures

 

Biserica Surdesti

Biserica de lemn din Surdesti este un lacas sfant greco catolic, fiind una dintre cele mai cunoscute lacasuri sfinte nu doar pe intreg teritoriul Romaniei, ci si in Europa si in intreaga lume. Aceasta se distinge de toate celelalte constructii sacrale prin dimensiunea impresionanta a turnului, element specific tuturor lacasurilor sfinte maramuresene.

Album foto Biserica Surdesti

Harta zonala Biserica Surdesti – Maramures

Descriere Biserica Surdesti

Biserica este situata in localitatea Surdesti, din judetul Maramures, localizata pe raza drumului judetean DJ184, care are legatura cu orasul Baia Mare si localitatea Cavinc. Avand o inaltime totala ce atinge aproximativ 54 metri, Biserica de lemn din Surdesti este un impresionant monument istoric, inscris pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO in anul 1999. Constructia a fost ridicata de catre mesterul Ion Macarie, in anul 1766, pentru a putea fi intrebuintata de catre comunitatea greco catolica din localitate si  isi sarbatoreste hramul in ziua Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril. Pictura interioara a bisericii a fost realizata in anul 1783 si infatiseaza diverse scene biblice. In anul 1948, in timpul regimului comunist, aceasta a intrat sub administrarea Bisericii Ortodoxe Romane, lucru dorit de autoritatile comuniste. Aceasta a reintrat in administrarea Bisericii Romane Unite cu Roma in anul 1990.

Biserica de lemn din Surdesti era catalogata ca fiind cea mai inalta constructie din lemn de stejar, avand de la baza pana in varf o dimensiune totala de 72 metri, pana in urma cu cativa ani cand a fost ridicata o noua biserica a Manastirii Peri din Sapanta, ce masoara mai mult cu 6 metri. Turnul de 54 metri este un element specific al lacasurilor sfinte maramuresene si isi are originea intr-o veche credinta a oamenilor de aici, care considerau ca rugaciunile ajung mult mai repede la divinitate daca lacasul se apropie cat mai mult de cer. Acest turn reprezinta cel mai interesant aspect al lacasului si este inconjurat de alte 4 mici turnuri. Un alt aspect deosebit este dat de acoperisul constructiei, realizat cu doua randuri de stresini care inconjoara biserica. Un element particular al bisericii este dat de aspectul pridvorului, format din doua randuri de arcade suprapuse. Cladirea bisericii este ridicata pe un plan dreptunghiular, iar la baza ei stau grinzi din stejar asezate pe o fundatie alcatuita din piatra. Intreaga constructie este realizata cu un adevarat simt estetic, dupa un stil arhitectural armonios si reprezinta o adevarata mandrie pentru locuitorii din localitate.

Tot in Surdesti, se gaseste o alta biserica de lemn care este confundata de foarte multe ori cu cea dintai, insa aceasta este mult mai mica si mai veche. Aceasta se afla pe actualul amplasament din anul 1930, cand a fost mutata aici din satul Bontaini, localizat la aproximativ 6 km distanta.

Biserica de lemn din Surdesti, la fel ca celelalte lacasuri precum Biserica de lemn din Lapus, Biserica Budesti Susani, Manastirea Barsana sau Manastirea Rohia, este un obiectiv turistic ce nu trebuie ratat de cei care viziteaza zona Maramuresului.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>