Bratul Chilia

atractii naturale delta dunarii obiective turistice judetul tulcea

 

Bratul Chilia

Bratul Chilia dateaza si il regasim inca din cronicile bizantine si genoveze din Evul Mediu, sub numele de Lykostoma (“gura lupilor” in greaca) sau Licostomo, care atesta si prezenta unui port-cetate, amplasat in imediata vecinatate a Localitatii Periprava din zilele noastre. Inca din acele vremuri Bratul Chilia constituia principala cale de navigatie a Deltei Dunarii, constituind subiectul si totodata obiectul unor vii dispute intre marile puteri ale vremii.

Album Foto Bratul Chilia

Harta Zonala Bratul Chilia

Descriere Bratul Chilia

In zilele noastre Bratul Chilia reprezinta partea integranta a frontierei romano-ucrainiene pe o distanta de aproximativ 86 km. Este in principal un brat destinat traficului maritim pentru vasele mici. In unele sectoare, frontiera romano-ucraineana traverseaza la sud de brațul principal, urmand cursul urmatoarelor brate secundare: Bratul Tatomir aproximativ 14 km; Stambulul Vechi aproximativ 16 km si Musura de aproximativ 10 km, acest fapt de drept, avand ca rezultat situatia in care navele maritime romanesti nu pot naviga la modul liber spre/dinspre Marea NeagraDelta Dunarii prin gura de acces a Bratului Chilia.

Bratul Chilia debuteaza de la Cetatea Chiliei, acolo unde Dunarea se desparte in cele doua brate: Bratul Chilia si Bratul Tulcea. Pe aceasta cale avem un traseu pe relatia TulceaPeriprava, traseu care se parcurge in aproximativ 7 h si care acopera o distanta de aproximativ 104 km. Pe acest traseu numeroasele localitati, sunt insirate pe intinderi relativ mari, aici fiind prezente numeroasele perdele de salcii si numeroase plantatii de pomi fructiferi.

Latimea bratului variaza intre 400 – 600 m, unori depasind pe alocuri aceasta limita. Pe parcursul Bratului Chilia se trece pe langa localitatile: Salceni, Ceatalchioi, Plauru, Pardina, Chilia Veche, Periprava.

Intre localitatile Chilia si Periprava ornitofauna acvatica prezenta pe aceste meleaguri este foarte bogata si variata, aici existand una din cele mai mari zone de cuibarit a gastelor din toata Delta Dunarii. Tot aici intalnim uneori concentrari masive de cormorani mici, vindirei de seara sau berze negre.

Ostrovul Babina si Ostrovul Cernovca, au fost primele zone unde renaturarea a avut drept scop reconstructia cat mai fidela a peisajului din aceasta zona impreuna cu celelalte componente (fauna – flora).


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>