Bratul Sfantu Gheorghe – Delta Dunarii

atractii naturale delta dunarii dunare sfantu gheorghe

 

Bratul Sfantu Gheorghe

Bratul Sfantu Gheorghe este unul dintre cele trei brate ale Dunarii, brate ce formeaza Delta Dunarii. De-a lungul bratului ce are o lungime de 112 km se regasesc localitatiile Nufarul, Mahmudia, Uzlina, Baltenii de Sus, Baltenii de Jos si Sfantu Gheorghe.

Album Foto Bratul Sfantul Gheorghe

Harta Zonala Bratul Sfantul Gheorghe

Descriere Bratul Sfantul Gheorghe

Fluviul Dunarea ajunsa in dreptul localitatii Patlageanca se bifurca in doua brate, Bratul Chilia la nord si Bratul Tulcea la sud, brat care mai apoi in zona Ceatal Sfantu Gheorghe, se desparte in Bratul Sulina si Bratul Sfantu Gheorghe. Fiind cel mai vechi brat al Dunarii, Bratul Sfantu Gheorghe, curgea odinioara in Marea Neagra printr-un pasaj situat in capatul sudic al Grindului Letea – Caraorman dezvoltand prima delta a Dunarii, Delta Sfantu Gheorghe I. Cursul Bratului Sfantu Gheorghe este orientat spre sud-est, fiind foarte sinuos, se desfasoara pe 112 km, transportând 22% din debitul Dunarii, cu o adancime maxima de 25  metri si o latime maxima de 500 metri. La varsare formeaza Insulele Sacalin considerate un inceput de delta secundara.

Bratul Sfantu Gheorghe este folosit in principal pentru transportul fluvial de interes local. De la acest brat pleaca mai multe canale intre care Dunavat si Dranov ce fac legatura cu Lacul Razelm. Datorita efectuarii unor lucrari la cursul de navigatie pe brat, au fost eliminate niste meandre prin crearea unor canale de strapungere a lor, astfel distanta navigabila a fost redusa la 81 km de la Tulcea pana la varsarea in Marea Neagra.

La varsarea Bratului Sfantu Gheorghe in Marea Neagra se gaseste Localitatea Sfantu Gheorghe si Plaja Sfantu Gheorghe.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>