Brondosii din Cavnic

cavnic obiceiuri populare traditii populare

 

Brondosii

Obiceiul Brondosilor sau Mosilor reprezinta una dintre cele mai vechi traditii din nordul tarii. Aceste datini inca se mai pastreaza si se transmit peste generatii, iar localnicii vorbesc de fiecare data cu mandrie despre originea lui. Locuitorii orasului Cavnic povestesc cum, utilizand inspaimantatoarea costumatie si zgomotul facut de clopote, au reusit sa ii alunge pe tatari cand acestia au incercat sa cucereasca orasul in jurul anului 1717. Brondosii cutreiera meleagurile Maramuresene in toate cele trei zile de Craciun.

Brondosii

Obiceiul Brondosilor este unic in Maramures, fiind strict legat de fostul oras minier Cavnic. Astfel, in zilele de Craciun, cete de tineri se imbraca in costume traditionale, peste care isi iau un ham de clopote si talangi, iar fetele si le acopera cu masti facute din piele de oaie si merg din casa in casa pentru a-i colinda pe cei cunoscuti. De retinut faptul ca, cei ce nu platesc colinda sunt altoiti in gluma cu un bici din piele de animal. Tinerii ies pe ulite pentru a colinda impodobiti cu ciucuri si panglici peste nadragii si camasa alba din costumul traditional, iar in picioare sunt incaltati cu opinci. Zecile de talangi si clopotei prinsi de costumul lor se aud de la mare distanta, facand un zgomot imens.

Brondosii

Asa cum traditia o cere, colindatorii isi ascund fata cu o masca mare, confectionata din piele de oaie, cu o limba lunga si rosie, ciucuri pe post de urechi si boabe de fasole insirate pe post de dinti.

Tinerii incep sa se adune in orasul Cavnic in cete de cate 7 pana la 15 baieti de diferite varste, de cum se crapa de ziua si colinda din casa in casa pentru a ura un an mai bun si imbelsugat. Conform traditiei populare, brondosii maramureseni incep sa colinde inca din prima zi de Craciun, timp de trei zile si trei nopti, iar in anii in care a patra zi de Craciun cade duminica, chiar patru zile.

Brondosii

Astfel turistii care doresc sa viziteze Maramuresul in timpul sarbatorilor de iarna vor fi atrasi de la prima vedere de acesti colindatori mascati. Dar pentru a avea noroc in anul urmator, pentru a fi feriti de spiritele rele, turistii trebuie sa fie prinsi in brate de brondosi, deveniti de-a lungul timpului un simbol al infrangerii spiritelor rele.

Turistii ajunsi aici pot vizita Rezervatia Gradina Regelui, o poiana la marginea careia creste o padure de larita, Monumentul Stalpul Tatarilor, ridicat in memoria eroilor care au oprit invazia tatarilor, Biserica Romano – Catolica Sfanta Varvara, Paltinul Multisecular din curtea bisericii Lighet. Exista de asemenea numeroase oferte de cazare la pensiuni si hoteluri in Statiunea Cavnic, iar doritorii pot schia in voie pe Partiile din Cavnic.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>