Busturile Martirilor Horea, Closca si Crisan

bust busturi closca crisan horea obiective turistice judetul hunedoara

 

Busturile Martirilor Horea, Closca si Crisan

Busturile Martirilor Horea, Closca si Crisan sunt situate pe Bulevardul 1 Decembrie nr. 39 din orasul Deva, judetul Hunedoara, Transilvania, fiind amplasate in fata Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane ca semn de recunostinta aduse celor trei mari conducatori ai iobagilor din Rascoala Taraneasca de la 1784 din Transilvania.

Album foto Busturile Martirilor Horea, Closca si Crisan

Harta zonala Busturile Martirilor Horea, Closca si Crisan

Descriere Busturile Martirilor Horea, Closca si Crisan

Rascoala lui Horea, Closca si Crisan a fost o actiune de revolta a taranilor iobagi din Transilvania impotriva constrangerilor feudale la care era supusi. La acesta rascoala au participat iobagi romani, maghiari, sasi aflati pe domeniile nobililor, mineri din Muntii Apuseni si Maramures, mestesugari si preoti. Aceasta a izbugnit la 1 noiembrie 1784, in localitatea Curechiu, Hunedoara.

Motivul rascoalei a fost numarul de zile de munca ale iobagilor care ajunsese la patru pe saptamana cu bratele, trei cu animalele si doua pentru jeleri si numeroasele dari pe care acestia trebuia sa le ofere nobilimii ce detinea monopolul vanatului, moraritului si pescuitului.

Rascoala s-a incheiat la sfarsitul lunii decembrie 1789, reprezentand momentul capturarii lui Horea si Closca de catre autoritati. Horea si Closca au fost prinsi in Padurea Scorusetului din Muntii Gilaului, iar Crisan a fost vandut de noua tarani Greco-catolici din Carpenis, acesta spandurandu-se in inchisoare. Cei doi conducatori ai iobagilor ramasi in viata au primit cea mai grea pedeapsa prevazuta de Constitutio Criminalis Theresiana, fiind executati prin tragere pe roata.

Busturile Martirilor Horea, Closca si Crisan au fost realizate incepand cu anul 1934, de catre artistul plastician bucurestean Ion Vlasiu, fiind dezvelit la 25 august 1946 si amplasat in Piata Unirii.

Sculpturile sunt asezate pe un soclu inalt, cu doua basoreliefuri din bronz realizate de catre artistul plastician Eugen Ciuca. Basoreliefurile din bronz ilustreaza taranii rasculati in anul 1784 si momentul in care taranii impart pamantul.

Busturile Martirilor Horea, Closca si Crisan au fost demontate in anul 1962 si amplasate in fata Muzeului Civilizatie Dacice si Romane, loc unde se afla si in prezent.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Cetatea Devei, Castelul Magna Curia, Biserica Catolica Sfantul Anton de Padova, Casa Memoriala Doctor Petru Groza, Biserica Reformata Calvina, Centrul Vechi, Monumentul Eroilor Neamului, Catedrala Ortodoxa Sfantul Nicolae, Teatrul de Estrada si Statuia Imparatului Traian.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>