Cabana Caraiman – Muntii Bucegi

cabane cabane montane cabane turistice muntii bucegi obiective turistice diverse

 

Cabana Caraiman

Cabana Caraiman, aflata la altitudinea de 2025 de metri este situata pe versantul Muntilor Bucegi, mai exact in Saua Mica a Caraimanului, chiar la obarsia vaii Caraimanului. De aici se poate observa cum se inalta maiestuos peretii Caraimanului si Jepilor Mici, alaturi de Valea Jepilor.

Album foto Cabana Caraiman – Muntii Bucegi

Harta zonala Cabana Caraiman – Muntii Bucegi


Descriere Cabana Caraiman – Muntii Bucegi

Constructia cabanei a fost inceputa in 1936 de catre Clubul Carpatin Roman, dupa ce acesta obtinuse de la proprietarii terenului concesionarea pentru 90 de ani. Materialele necesare constructiei au fost transportate pana pe platou cu ajutorul Fabricii de hartie Schiel din Busteni iar apoi de catre membrii clubului. Inaugurarea oficiala a avut loc la data de 3 octombrie 1943.

De la Cabana Babele se poate porni calea spre Cabana Caraiman la care se ajunge in aproximativ 30 de minute, sau spre Busteni in 3 ore si jumatate.

Cabana dispune de 32 de locuri in dormitoare comune. Electricitatea vine de la reteaua publica, cabana punand la dispozitie telefon si incalzire cu gaze naturale. Aproape de aceasta sunt terenurile de schi pentru avansati si incepatori.

De la Cabana Caraiman se poate ajunge la Monumentul Eroilor din Caraiman, accesand si Brana Mare a Caraimanului. Poteca care aduce aici nu a fost marcata. De aici se poate admira splendoarea montana si adancimile prapastiilor. Acest drum poate fi parcurs doar vara si dureaza aproximativ o ora. Drumul inapoi se face pe poteca ce coboara la Babele.

Un alt traseu este cel spre Cabana Babei si spre toate cabanele de pe platoul Bucegilor si din Valea Ialomitei.

Spre deosebire de celelalte flancuri, versantul sudic si sud-estic dinspre Valea Jepilor este strabatut de numeroase brane cu vegetatie deosebit de bogata. Cea mai insemnata este Brana Portitei care pornind din Valea Jepilor la 1850 metri altitudine, atinge centrul versantului in punctul Portita Caraimanului, continuandu-se apoi pana in firul Vaii Seci. Mai sus de Brana Portitii, versantul prezinta 5 brane etajate, dintre care primele 4 constituie Branele Mici ale Caraimanului, iar cea superioara, Brana Mare a Caraimanului, cu poteca turistica, care leaga portiunea superioara a Vaii Jepilor cu Saua Caraimanului, unde se afla Crucea Eroilor. De aici, brana se continua pe versantul nordic cu Brana Vaii Albe pana in firul acestei vai. O singura depresiune mai insemnata brazdeaza flancul sud-estic al Caraimanului, Valea Spumoasa, care conflueaza cu Valea Jepilor in dreptul fostelor cariere de gresie de la Busteni.

Caraimanul se desparte in partea sudica prin depresiunea formata de Valea Jepilor, ce poarta si numele de Valea Caraimanului.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>