Calusarii din Maramures

obiceiuri populare obiective turistice judetul maramures

 

Calusarii

Calusarii se desfasoara in Maramures, in saptamana dinaintea Rusaliilor, fiind unul din cele mai vechi dansuri autohtone, cu un mesaj care transmite protectie si alungand spiritele rele prin puterile magice pe care le capata in timpul dansului.

Calusarii

Dansul Calusarilor este un dans ritualic unde pot participa doar cei alesi (9 – 11 dansatori) si inzestrati fizic si moral. Trupa este formata doar din flacai, iar pentru a avea dreptul sa faca parte din ceata, tinerii trebuie sa stapaneasca arta calusului, iar prin juramant sa respecte perceptiile morale si reguliile cetei. Doar respectand aceste ritualuri de consacrare, dansul are acea putere magica benefica asupra tuturor oamenilor.

In aceasta ceata exista un capitan al Calusarilor, fiind denumit Vataful, care are rol sacral si este respectat pentru importanta pe care o are asupra celorlalti calusari. Printre dansatori se afla si un personaj mitic, fiind denumit Mutul care simbolizeaza aproprierea mortii si renasterea anuala. Alaturi de aceste doua personaje mai intalnim Ajutorul de Vataf si Stegarul. Un alt element care caracterizeaza ceata de Calusari este Steagul, confectionat dintr-un lemn sfant, de culoare alba, de obicei tei sau alun.

Calusarii

Calusarii din Maramures poarta un costum popular specific zonei, iesind in evidenta braul si panglicile rosii care au menirea de a-i apara de deochi, la care se mai adauga si betele crucis pe piept, clopoteii de la brau si intotdeauna un bat in mana, considerat cea mai veche unealta de munca si cea mai veche arma de lupta.

Calusarii

Dansul ritualic al Calusarilor este alcatuit conform traditiei din trei parti: Ridicarea Steagului, Juramantul, Spargerea Calusului. Dansul este o manifestare a fortei fizice si psihice masculine. Raul poate fi eliminat numai prin dans si prin strigaturi tainice, sarituri in aer, batai simultane si individuale pe cizma si in pamant, prin lovitura zgomotoasa a calcaielor. Desprinderea de pamant reprezinta ruperea pentru cateva secunde de cele lumesti si de conditia umana. Pe de alta parte, revenirea cu picioarele pe pamant reprezinta reintoarcerea la conditia umana, dar intr-o forma mai buna, mai curata sufleteste.

Calusarii

Dansul Calusarilor tinde spre a grabi casatoria fetelor, sa vindece bolile, sa sporeasca fertilitatea, sa alunge Rusaliile. Acest dans demonstreaza ca binele intotdeauna invinge raul.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>