Canaralele de la Harsova – Dobrogea

atractii naturale canaralele de la harsova obiective turistice judetul constanta

 

Canaralele de la Harsova

Pe malul dobrogean al apelor Dunarii, se inalta cateva stanci, de multe ori neobservate si ocolite de catre turisti. Acestea au un aspect deosebit in special pe perioada serii cand soarele le confera o culoare rosie-portocalie. Canaralele de la Harsova au fost declarate arie protejata de interes national, ce se intind pe suprafata de 3,5 hectare.

Album foto Canaralele de la Harsova


Harta zonala Canaralele de la Harsova – Dobrogea

Descriere Canaralele de la Harsova
In aceeasi zona poate fi observata cetatea romano-bizantina Carsium, cetate realizata in secolul al II lea. Printre stanci se pot remarca fragmente din zidurile de fortificatie. Calcarele de aici sunt de fapt fosile ale organismelor din care s-au format, precum spongieri sau corali. Au fost facute cercetari in aceasta zona inca din anul 1867, iar in 1943, Canaralele au fost inscrise pe lista ariilor protejate, prin Ordinul Consiliului de Ministri.
Stancile au un aspect albicios, datorita calcarelor care au luat parte la formarea acestora, avand zone dure sau friabile, ornamentate cu licheni sau vegetatie ierboasa, printre care se intalnesc si cateva specii de otetar. Calcarele au fost atribuite perioadei geologice din jurasic.

Deosebita zona este situata in partea de nord-est a judetului Ialomita si in cea de nord-vest a judetului Constanta, mai exact in localitatea Ciobanu. Pe perioada verii, canaraua este impodobita de o flora bogata in diverse specii de flori, ghiocei, toporasi, viorele, branduse sau sanziene galbene. Intre anii 1978 si 1979, partea de nord a fost inconjurata de o perdea de copaci. In schimb, fauna zonei nu este dezvoltata la acelasi nivel ca si flora, fiind formata doar din serpi de stanca, fazani si iepuri.

Canaralele de la Harsova au fost amintite si in scrierile lui Nicolae Iorga, in anul 1904, cand acesta a facut o calatorie pe Dunare si a remarcat frumusetea stancilor formate aici. Se considera ca formatiunile calcaroase contureaza cel mai spectaculos peisaj din zona Dunarii, in special in dupa amiezele senine, cand apusul soarelui ofera acea impresie roscata pe suprafata stancilor.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>