Casa Artelor – Sibiu

muzee muzeu de arta obiective turistice judetul sibiu sibiu

 

Casa Artelor

Situata in Piata Mica, nr. 21, Casa Artelor, apare mentionata inca din anul 1370 sub denumirea de “Casa Macelarilor”. Reprezinta cea mai veche “casa de breasla” din Transilvania, Sibiul fiind considerat nucleul medieval mestesugaresc si comercial  din zona colonizata de sasi.

Album Foto Casa Artelor – Sibiu

Harta Zonala Casa Artelor – Sibiu

Descriere Casa Artelor – Sibiu

Cladirea este formata din subsol, parter si etaj. La parter prezinta 8 arcade semicirculare, carora le corespund 8 ferestre de la etaj si o loggie, din care se face accesul in cele 11 incaperi. Incaperile de la parter au fost destinate initial comertului, iar in a doua faza a constructiei, s-a realizat si etajul, compus dintr-o singura sala, destinata magaziilor. Mai recent s-a construit o scara de acces in spatele cladirii. Din 1789, pe fatada de sud a fost amplasata stema orasului Sibiu.

Dupa cum ii spune si numele, “Casa Macelarilor”, edificiul a fost folosit mult timp de macelari, apoi de postavari, devenind si deposit de cereale in secolul al XVIII-lea.

Pentru o perioada scurta de timp a fost folosita pentru reprezentatii de teatru, in anul 1787 aici s-au jucat piese de Shakespeare, Goethe, Lessing, Voltaire sau Goldoni, puse in scena de trupa Duwald.

In secolul al XIX-lea, arcadele de la parter au fost zidite si redeschise dupa restaurarea din 1967-1972. De la sfarsitul secolului al XX-lea, cladirea intra in posesia Muzeului Brukenthal si va fi destinata expozitiilor temporare sau ca spatiu de depozitare a operelor de arta. Din anul 2002, este administrata de Complexul National Muzeal “Astra”, a fost restaurata complet si este sediul Muzeului de Etnografie Saseasca “Emil Sigerius”.

Tot aici se afla si Muzeul  de Istorie al Farmaciei, infiintat in anul 1972. Colectiile detin peste 6600 de piese din secolele XVI-XIX, provenite din 67 de surse. In Sibiu a fost deschisa prima farmacie din tara, in anul 1494, iar pentru un an si jumatate, orasul a fost “casa” creatorului homeopatiei, Christian Friedrich Samuel Hahnemann (1755-1843).

Daca va aflati in zona, nu ezitati sa vizitati si celelalte obiective turistice ale orasului: Muzeul Brukenthal, Biserica Evanghelica, Podul Minciunilor, Muzeul de istorie, Parcul “Sub Arini” sau Muzeul Astra.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>