Casa cu Ghiulele – Arad

casa casa burgheza case obiective turistice judetul arad

 

Casa cu Ghiulele

Casa cu Ghiulele sau Casa Beller este o casa tipica a burghezului svab instarit, aflata pe Lista Monumentelor Istorice ale judetului Arad si este situata in Cartierul Aradul Nou pe Calea Timisorii nr. 18 din municipiului Arad, Crisana.

Album foto Casa cu Ghiulele

Harta zonala Casa cu Ghiulele

Descriere Casa cu Ghiulele

Casa cu Ghiulele a fost construita in prima jumatate a secolului al XIX- lea in stilul architectural al barocului tarziu, cu ornamentatie in jurul ferestrelor si poarta mare cu bolta din fier forjat. Numele de Casa cu Ghiulele provine de la proiectilele sferice folosite la turnurile de tip vechi incastrate sub forma de piramida in structura casei, ghiulele provenite din bombardamentul dintre anii 1848 si 1849.

Revolutia de la 1848 reprezinta primul moment istoric leagat de orasul Arad, care aflat sub asediul armatei revolutionare maghiare, trupele imperiale ale garnizoanei din Cetatea Aradului au bombardat orasul zilnic, timp de noua luni, iar in vara anului 1849 armata revolutionara maghiara reuseste sa ocupe fortareata pentru 46 de zile, inainte ca armatele imperiale ruse si habsburgice sa o reocupe.

Casa detine un numar de 17 ghiulele, trase din tunurile Cetatii Aradului in timpul Revolutiei de la 1848, fapt ce a dus la incadrarea ei ca monument istoric.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Palatul Neuman, Palatul Administrativ, Palatul Justitiei, Teatrul de Stat Ioan Slavici, Casa cu Lacat, Palatul Andrenyi, Cazinoul Aradean, Palatul Szantay Lajos, Cetatea Aradului, Casa cu Mosaic Aurit, Cladirea Colegiului Moise Nicoara, Statuia Sfantului Florian, Muzeul Cofetariei, Arcul de Triumf si Biblioteca A. D. Xenopol.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>