Casa cu Lacat – Arad

harta obiectiv istoric obiective turistice judetul arad

 

Casa cu Lacat

Casa cu Lacat este un edificiu monument istoric, ce aminteste de evenimentele revolutionare dintre anii 1848 si 1849, fiind situat pe Strada Tribunu Dobra nr. 7 din municipiul Arad, judetul Arad, Crisana.

Album foto Casa cu Lacat

Harta zonala Casa cu Lacat

Descriere Casa cu Lacat

Casa cu Lacat a fost construita in anul 1815 de catre un puternic comerciant vienez, numit Iosif Winkler. In trecut cladirea era resedinta politiei secrete imperial austriece, iar in pivnita casei au fost intemnitati numerosi revolutionari. Etajul edificiului a fost adaugat in timpul modernizarii realizate in anul 1930. In coltul cladirii, aflat spre strada Plevnei, a existat o nisa in care exista un trunchi de copac, acesta fiind inconjurat de o bariera metalica inchisa cu un lacat. Butucul a fost realizat de catre sculptorul timisorean Moritz Heim, dupa modelul tipic vienez, confectionat din lemn si invelit cu tabla, in anul 1827. Acest tip de trunchi se gasea in orase precum Viena, Buda, Bratislava, Oradea si Timisoara.

Legendele spun faptul ca butucul avea o simbolistica aparte in viata si activitatea breslasilor aradeni, care aveau centru organizatiei, numita Breasla Cojocarilor, in cladirea Casa cu Lacat, imediat dupa construirea ei. Calfele, muncitorii calificati care dupa o perioada de ucenicie, erau obligati sa mai lucreze o perioada pentru patron, pentru a dovedi faptul ca au trecut prin arad, treceau pe langa aceast edificiu pentru a bate cate un cui in renumitul Butuc de fier.

Pe Strada Tribunu Dobra, in perioada revolutiei dintre anii 1848 si 1849, s-au purtat lupte sangeroase intre garzile nationale orasenesti si trupele austriece, care aveau sub asediu Cetatea Aradului.

In prezent, butucul nu se mai gaseste in nisa, deoarece in anul 1994 acesta a fost furat, fiind ulterior recuperate si depus spre pastrare la Muzeul de Arta din Arad.

Casa cu Lacat, adaposteste locuinte familiare la etajele superioare si cateva societati comerciale la parterul acesteia.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Palatul Neuman, Palatul Administrativ, Palatul Justitiei, Teatrul de Stat Ioan Slavici, Casa cu Ghiulele, Palatul Andrenyi, Cazinoul Aradean, Statuia Sfantului Florian, Muzeul Cofetariei, Turnul de Apa, Arcul de Triumf, Sinagoga Neologa, Complexul Muzeal Arad si Biblioteca A.D.Xenopol.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>