Casa de Cultura Alexandru Giugaru

casa de cultura obiectiv cultural obiective turistice judetul vaslui

 

Casa de Cultura Alexandru Giugaru

Casa de cultura Alexandru Giugaru a luat fiinta in anul 1914, sub numele de Cercul Cultural Ganduri Bune, la initiativa doctorului Radu Kernbach, cu scopul de a organiza diverse cercuri culturale, unde se discutau probleme de stiinta si literatura si este situata pe strada Alexandru Giugaru nr. 2 din municipiul Husi, judetul Vaslui, Moldova, in apropierea frontierei de est a tarii, la aproximativ 20 km de Vama Leuseni din Republica Moldova si la 48 km de Vaslui.

Album foto Casa de Cultura Alexandru Giugaru

Harta zonala Casa de Cultura Alexandru Giugaru 

Descriere Casa de Cultura Alexandru Giugaru 

Cladirea a fost inaugurata in anul 1892 pentru Tribunalul si judecatoria judetului Falciu, iar din anul 1952 cand s-a format judetul Vaslui, tribunalul a fost mutat si cladirea a devenit Casa de Cultura, avandu-l ca director pe profesorul Emilan Pascal. Casa de Cultura din acele vremuri a avut un debut stralucitor, cu manifestari culturale variate precum : teatru de amatori, ansambluri corale si folclorice, activitati ale artistilor plastici, un studio cinematografic si un cenaclu literar condus de Ion Alexandru Anghelu. La 15 octombrie 1987, institutia de cultura primeste numele marelui actor husean Alexandru Giugaru.

Alexandru Giugaru s-a nascut in anul 1897 la Husi, a fost un actor roman de comedie ce a primit numeroase titluri in timpul vietii, precum Artist Emerit al Republicii Populare Romane, Artist al Poporului, a fost distins cu Ordinul Muncii clasa II si Ordinul Meritului Cultural clasa I si cel mai important premiu, obtinut in anul 1964, Premiul de Stat.

Casa de Cultura Alexandru Giugaru organizeaza in prezent cercuri de teatru, expozitii de arta plastica, pictura, grafica satirica, salonul anual Damigenius, spectacole de teatru si muzica. Aici isi desfasoara activitatea ansamblul folcloric Trandafir de la Moldova si trupa de teatru Alexandru Giugaru.

In fiecare an, institutia paticipa, la organizarea Zilelor Husilor.

Casa de Cultura Alexandru Giugaru se afla pe Lista Monumentelor Istorice a judetului Vaslui din anul 2010.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Catedrala Episcopala din Husi, Muzeul Viticol, Manastirea Dimitrie Cantemir Grumezoaia, Manastirea Alexandru Vlahuta, Muzeul Eparhial, Grupul Statuar Slava Eroilor Romani, Muzeul Municipal din Husi si Parcul Cuza Voda.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>