Casa Elena Cuza – Piatra Neamt

casa cuza casa memoriala elena cuza obiectiv cultural obiectiv istoric obiective turistice judetul neamt

 

Casa Elena Cuza

Casa Elena Cuza poarta istoria ultimilor ani din viata sotiei domnitorului Alexandru Ioan Cuza si este situata pe strada Stefan cel Mare nr. 35 din orasul Piatra Neamt, judetul Neamt, Moldova, localizata in apropierea Centrului Vechi al orasului si a Parcului Zoologic Cozla.

Album foto Casa Elena Cuza

Harta zonala Casa Elena Cuza

Descriere Casa Elena Cuza

Casa Elena Cuza a fost construita in secolul al XIX-lea, nu are calitati arhitecturale deosebite, dar a devenit monument istoric datorita faptului ca aici si-a trait ultimii ani din viata sotia primului domnitor al Tarii Romane Unite, Elena Cuza, intre anii 1903 si 1909.

Elena Cuza s-a nascut in anul 1825 la Iasi, fiind fiica postelnicului Iordache Rosetti si a sotiei sale, Ecaterina, fata logofatului Dumitrache Sturdza din Miclauseni. Aceasta primeste de mica educatie aleasa, dupa severele principii pedagogice ale vremii, iar odata cu implinirea varstei de 15 ani se stabileste la Iasi, unde il cunoaste pe Alexandru Ioan Cuza cu care se si casatoreste in anul 1844.

Odata cu izbugnirea Revolutiei de la 1848, Doamna Elena este pusa in fata unei situatii critice ce ameninta siguranta sotului sau, Alexandru Ioan Cuza si astfel porneste de la Solesti spre Galati pentru a se intalnii cu consulul britanic Cuningham, unde au pus la cale evadarea acestuia la Braila, de acolo la Cernauti si dupa la Viena si Paris. In anul 1859, ca urmare a importantului eveniment istoric, si anume Unirea Principatelor, aceasta devine Inalta Doamna a Romaniei si pentru a nu se expune intrigilor, pleaca la Paris.

Doamna Elena Cuza si-a dedicat intreaga sa viata si avere actiunilor caritabile, incepand cu construirea Azilului Elena Doamna de la Cotroceni si lucrand benevol ca infirmiera la Spitalul Caritatea. Ca dovada a blandetii sale, aceasta i-a adoptat pe cei doi fi nelegitimi, Alexandru si Dimitrie, pe care sotul sau, Alexandru Ioan Cuza ii avea cu printesa Maria Obrenovici si a fost alaturi sotului sau cand acesta a fost exilat si detronat, iar dupa moartea acestuia, in anul 1873, aceasta i-a pastrat memoria cu devotement.

Inainte cu o luna de decesul Doamnei Elena din anul 1909, aceasta a fost vizitata in casa de pe strada Stefan cel Mare din orasul Piatra Neamt, de catre istoricul si criticul literar Nicolae Iorga.

Cu ocazia implinirii a celor 100 de ani de la Unirea Principatelor, pe peretele casei a fost pusa o inscriptie pe care sunt mentionate urmatoarele : 24 Ianuarie 1859 – 24 Ianuarie 1959. Aici si-a trait ultimii ani de viata Elena Cuza (nascuta Mavros), sotia primului domnitor al Tarii Romane Unite, care l-a inteles si sprijinit in realizarea nazuintelor poporului.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Baza hipica Virgil Barbuceanu, Complexul Turistic de Agrement Peste Vale, Muzeul Memorial Calistrat Hogas, Biblioteca Judeteana G. T. Kirileanu, Casa Ivascu, Muzeul de Etnografie, Muzeul de Istorie si Arheologie, Muzeul de Stiinte Naturale, Muzeul de Arta Eneolitica Cucuteni, Ansamblul Curtea Domneasca, Partia Cozla, Sinagoga Baal Sem Tov, Rezervatia Paleontologica Cozla – Pietricica – Cernegura, Manastirea Pangarati si Cetatea Neamt.


 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>