Casa Gotica – Arad

obiectiv neogotic obiective turistice judetul arad

 

Casa Gotica

Casa Gotica este o cladire ce poarta insemnele arhitecturale ale stilului neogotic, un stil rar intalnit pe raza municipiului Arad, care de-a lungul timpului a apartinut unui numar de aproximativ 14 propietari, avand scopul de locuinta familiara sau ca ambulatoriu medical pentru evrei si este situata pe strada Nicolae Balcescu nr. 6 din municipiul Arad, Crisana, afata in apropierea Teatrului de Stat Ioan Slavici si a Colegiului Moise Nicoara.

Album foto Casa Gotica

Harta zonala Casa Gotica – Arad

Descriere Casa Gotica

Casa Gotica a fost construita in a doua jumatate a secolului XVIII-lea, continand doar subsolul si parterul, deasupra caruia i s-au adaugat ulterior etajul cu ornamentele specific stilului gotic si o poarta ogivala, fiind restaurata integral in jurul anilor 1980.

Potrivit istoriografiei locale, arhitectul nu este cunoscut, dar povestea acestei cladiri porneste de la doi frati avuti, care si-au construit fiecare cate o casa in stil neogotic.

Arhitectura gotica este un stil arhitectural caracteristic catedralelor si a bisericilor europene din perioada medievala, aparuta la inceputul secolului al XII-lea, ceea ce potrivit documentelor, terenul pe care se afla astazi Casa Gotica a apartinut Episcopiei Ortodoxe si vandut in momentul in care Episcopia si-a mutat activitatea.

Potrivit documentelor existente, toti cei 14 propietari ai cladirii erau evrei, iar pe durata celui de-al doilea Razboi Mondial, Casa Gotica a adapostit un ambulatoriu medical destinat evreilor cu o situatie financiara precara, creand astfel un mic spital improvizat.

Unul dintre obiectivele organizatiei locale evreiesti Hevra Kadisha era sa asigure intregii comunitati accesul la servicii medicale de calitate.

In prezent Casa Gotica contine la parter un spatiu comercial, reprezentat prin Gelateria Coandi, iar la etaj locuinte familiare.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Palatul Karoly Fenyves, Catedrala Ortodoxa Romana, Palatul Szantay Lajos, Cetatea Aradului, Casa cu Mozaic Aurit, Catedrala Romano – Catolica, Statuia Sfantului Florian, Statuia Sfantului Ioan Nepomuk, Turnul de Apa, Vechea Catedrala Ortodoxa, Biserica Rosie si Complexul Muzeal Arad.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>