Casa Memoriala Aurel Vlaicu – Hunedoara

aurel vlaicu casa aurel vlaicu casa memoriala muzeu memorial obiectiv cultural obiectiv istoric obiective turistice judetul hunedoara

 

Casa Memoriala Aurel Vlaicu

Casa Memoriala Aurel Vlaicu este locuinta in care s-a nascut si a trait impreuna cu familia sa marele inventator si aviator al Romaniei, Aurel Vlaicu, fiind situata in localitatea Aurel Vlaicu, fosta localitate Bintinti, judetul Hunedoara, Transilvania, localizata la apriximativ 36 de kilometri de orasul Deva si 10 kilometri de orasul Orastie. Accesul se face de la Deva pe DN7, apoi pe DJ710 si inainte cu 2 kilometri de intersectia spre Georgiu – Bai este un indicator spre localitatea Aurel Vlaicu.

Album foto Casa Memoriala Aurel Vlaicu

Harta zonala Casa Memoriala Aurel Vlaicu

Descriere Casa Memoriala Aurel Vlaicu

Casa Memoriala Aurel Vlaicu face parte din Complexul Memorial Aurel Vlaicu si cuprinde pe langa aceasta, Muzeul Memorial Aurel Vlaicu, construit odata cu implinirea a 100 de ani de la nasterea aviatorului si bustul –monument aflat intre cele doua cladiri.

Aurel Vlaicu s-a nascut in anul 1882 in localitatea Bintinti, judetul Hunedoara si a fost cel mai mare inginer roman, inventator si pionier al aviatiei romane si mondiale. A urmat studiile ingineresti la Technische Hoschschule Munchen din Germania, iar dupa obtinerea diplomei de inginer a lucrat la uzinele Opel din Russelsheim. Din anul 1908, se intoarce in Romania si construieste un planor, pe care il testeaza in nenumarate zboruri, iar in anul 1909 incepe constructia primului sau avion, Vlaicu I, in cadrul Arsenalului Armatei si in anul 1911 construieste cel de-al doilea avion, Vlaicu II, avion ce a castigat cinci premii la mitingul aerian de la Aspern din Austria.

Marele inventator a murit in anul 1913, la bordul avionului sau Vlaicu II, dupa ce a facut, se pare, un atac de cord si s-a prabusit in apropierea orasului Campina, in incercarea sa de a traversa Muntii Carpati.

De casa parinteasca s-a ocupat de-a lungul aniilor Ion Vlaicu, fratele lui Aurel Vlaicu, pastrand arhitectura initiala cu fruntar si ornamente din tencuiala, iar in fundul curtii se gaseste sopronul si sura din perioada in care micul inventator se juca prin curtea casei impreuna cu familia. Aceasta a devenit casa memoriala in anul 1952 si gazduieste multe dintre obiectele personale ale familiei, precum cazanul cu aburi construit de Aurel Vlaicu, schite de proiecte ale inventiilor sale, un magnetofon si membrane de telefon.

Muzeul Memorial Aurel Vlaicu construit in anul 1982 adaposteste o colectie impresionanta de obiecte legate de activitatea sa, unde sunt incluse machete ale aparatelor de zbor, instalatii si unelte folosite de acesta, casca si costumul purtate la ultimul zbor, bucati din avionul cu care s-a prabusit, aparatul Vlaicu III, scrisori, ziare, premii si cateva recunoasteri internationale.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Castru Roman si Baile Romane de la GermisaraStatiunea Balneoclimaterica Geoagiu Bai, Cascada Clocota, Biserica Sfintii Arhangheli Bozes, Manastirea Afteia, Cetatea Orastie, Cheile Madei, Cheile Cibului si Castelul Martinuzzi din Vintu de Jos.


 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>