Casa Memoriala Avram Iancu

casa memoriala obiectiv istoric obiective turistice judetul alba

 

Casa Memoriala Avram Iancu

Casa Memoriala Avram Iancu este situata in satul Incesti, la intrarea in localitatea Avram Iancu, judetul Alba, in inima Muntilor Apuseni, sub tampla Muntelui Gaina si la 21 km de orasul Campeni, capitala Tarii Motilor.

Album foto Casa Memoriala Avram Iancu

Harta zonala Casa Memoriala Avram Iancu

Descriere Casa Memoriala Avram Iancu

Casa Memoriala Avram Iancu a fost ridicata in anul 1810 de catre Alisandru si Maria, parintii lui Avram Iancu, fiind specific moteasca, din barne de brad lipite si varuite in alb, acoperis tuguiat si terminat cu patru arcade semicirculare. Prin testamentul lui Avram Iancu casa a fost lasata natiunii romane.

Avram Iancu s-a nascut in anul 1824, a fost un avocat transilvanean si revolutionar roman pasoptist, care a jucat un rol deosebit de important in Revolutia de la 1848 din Transilvania. Acesta a fost de fapt conducatorul Tarii Motilor in anul 1849.

In 1924, la 100 de ani de la nasterea lui Avram Iancu, localitatea primeste denumirea de Avram Iancu, iar la ceremonie participa regele Ferdinand, Vasile Goldis, Ion I.C. Bratianu si cu aceasta ocazie casa este largita si transformata dupa planurile arhitectului Wagner. Anexele muzeului functioneaza ca biblioteca, scoala si biserica.

Muzeul cuprinde obiecte personale si documente legate de familia, copilaria si tineretea lui Avram Iancu, portrete, precum si obiecte cu caracter etnografic si anume port popular, textile de interior, vase specific zonei, unelte cu care se confectionau ciubere, tulnice sau donate.

Alte atractii turistice ale zonei sunt Dealul cu melci din Vidra, Cascada Pisoaia, Muntele Gaina, Cheile Vaii Morii, Manastirea Lupsa.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>