Casa Memoriala Doctor Petru Groza

casa memoriala obiectiv cultural obiective turistice judetul hunedoara

 

Casa Memoriala Doctor Petru Groza

Casa Memoriala Doctor Petru Groza este locul unde a trait mai bine de 23 de ani marele om politic interbelic si de dupa al Doilea Razboi Mondial, Petru Groza, fiind situata pe strada Avram Iancu din orasul Deva, judetul Hunedoara, Transilvania, localizata in apropierea Castelului Magna Curia si a Bibliotecii Judetene Ovid Densusianu.

Album foto Casa Memoriala Doctor Petru Groza 

Harta zonala Casa Memoriala Doctor Petru Groza 

Descriere Casa Memoriala Doctor Petru Groza 

Casa Memoriala Doctor Petru Groza a fost construita intre anii 1926 si 1929, in stilul arhitectural cubist, fiind proiectata de catre Horea Creanga, nepotul marelui scriitor roman, Ion Creanga. Cladirea se intinde pe trei nivele si gazduieste arhiva particulara a familiei Groza, considerata cea mai mare arhiva din tara noastra.

Petru Groza s-a nascut in anul 1884 in localitatea Bacia, a fost un avocat, un mare om politic, prim-ministru in primele guverne comuniste ale Romaniei si presedinte al Prezidiului Marii Adunari Nationale a Republicii Populare Romane. A studiat la Facultatea de Drept si Stiinte Economice din Budapesta si Facultatea de Drept Comercial si Economie Politica din Leipzig.

In anul 1945 a fost pus in functia de prim-ministru de catre Uniunea Sovietica, dar guvernul acestuia nu a fost recunoscut de catre americani si englezi, fapt ce l-a condus pe regale Mihai sa ii ceara demisia. Petru Groza a refuzat, fapt unic in istoria regalitatii in Romania, regele intrand in greva regala.

Petru Groza impreuna cu Gheorghiu Dej, la 30 decembrie 1947, a pus capat monarhiei fortand-ul pe regele Mihai sa abdice, proclamand in mod ilegal si neconventional republica populara.

Dupa moartea acestuia, in anul 1958, sotia sa a continuat sa locuiasca in casa de pe strada Avram Iancu din Deva, urmata de fiica acestora, Maria si Octavian, fost ministru al energiei electrice si ulterior ambasador la Viena, unde au locuit pana la sfarsitul vietii.

Casa Memoriala Doctor Petru Groza cuprinde obiecte, fotografii si documente ce au apartinut marelui om politic si poarta amprenta vremurilor de atunci, fiind vizitate de-a lungul anilor de catre mari personalitati din tara si de peste hotare, precum Octavian Goga cu sotia acestia Venturia, Nicolae Iorga, Liviu Rebreanu, Ion Minulescu, Cincinat Pavelescu, Ion Agarbiceanu, Victor Eftimiu, Peter Neagoe, Seton Watson, Athanase Joja, patriarhii Justinian, Iustin Moisescu si Teoctist. Placa comemorativa aflata la intrarea in casa memoriala a fost dezvelita odata cu implinirea a 50 de ani de la moartea lui Petru Groza.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Cetatea Deva, Busturile Martirilor Horea, Closca si Crisan, Biserica Catolica Sfantul Anton de Padova, Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane, Biserica Reformata – Calvina, Centrul Vechi, Monumentul Luptatorilor Anticomunisti, Monumentul Eroilor Neamului, Catedrala Ortodoxa Sfantul Nicolae, Teatrul de EstradaCastelul Bela Fay si Castelul Josika din Branisca.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>