Casa Memoriala Eusebiu Camilar

casa memoriala harta obiectiv cultural obiective turistice judetul suceava

 

Casa Memoriala Eusebiu Camilar

Casa Memoriala Eusebiu Camilar este un muzeu memorial infiintat in casa in care a trait si a creat prozatorul Eusebiu Camilar, fiind inclusa in anul 2004 pe lista Monumentelor Istorice ale Judetului Suceava si situata langa scoala veche a localitatii Udesti, judetul Suceava, Moldova, aflata la aproximativ 19,6 km de Orasul Suceava si 37,7 km de Orasul Botosani.

Album foto Casa Memoriala Eusebiu Camilar

Harta zonala Casa Memoriala Eusebiu Camilar

Descriere Casa Memoriala Eusebiu Camilar

Casa Memoriala Eusebiu Camilar a fost construita din lemn de stejar, de catre parintii sai, Ion si Natalia Camilar, la sfarsitul secolului al XIX-lea, fiind o locuinta taraneasca modesta.

Eusebiu Camilar s-a nascut la 7 octombrie 1910, in localitatea Udesti, a fost scriitor, traducator roman si membru corespondent al Academiei Romane din anul 1955. In anul 1929, a debutat cu versuri in revista Moldova Literara, ce apartinea Societatii Literare Tinerimea din Mihaileni si a scris romanele Turmele, Valea hotilor si Negura, drama Focurile, proza Inimi fierbinti si a tradus Fata capitanului de Aleksandr S. Puskin, basme arabe, poezie chineza si o drama in limba sanscrita.

Casa parinteasca a fost donata statului roman in anul 1980, de catre fiica scriitorului, Elisabeta Goian si preluata de catre Muzeul Judetean Suceava, care a restaurat casa si a inaugurat-o ca muzeu in anul 1995.

Expozitia de baza este distribuita in trei camere spatioase, unde sunt expuse piese de mobilier vechi, tablouri, fotografii, documente familiale, manuscrise, carti, reviste, ziare si obiecte ce apartin gospodariei taranesti.

Din anul 1995, este organizat anual Festivalul national de literatura Eusebiu Camilar si Magda Isanos.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Cetatea de Scaun a Sucevei, Rezervatia Padurea Vorona, Manastirea Vorona, Casa Memoriala Mihail Sadoveanu din Falticeni, Muzeul Apelor Mihai Bacescu, Muzeul de Masti Populare Tugui Gheorghe, Cetatile Dacice Stancesti, Schitul Oneaga, Manastirea Camarzani si Casa Memoriala Nicolae Labis din Malini.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>