Casa Memoriala George Enescu – Sinaia

casa memoriala case memoriale sinaia

 

Casa Memoriala George Enescu

Casa Memoriala George Enescu a fost realizata in stil autentic romanesc, fiind folosita de George Enescu pe post de loc de odihna dupa concertele, fiind totodata o sursa de inspiratie pentru creatiile sale. Se remarca aici fatada realizata in stilul curtilor boieresti fortificate din secolul al XVIII-lea, alaturi de terasa brancoveneasca, precum si turnuletul, ce purta denumirea de foisor.

Album foto Casa Memoriala George Enescu

Harta zonala Casa Memoriala George Enescu – Sinaia

Descriere Casa Memoriala George Enescu

Sobele de teracota erau date cu var pentru a aminti de sobele caselor de la tara, iar semineul sufrageriei este inspirat din vetrele romanesti de copt, avand lipita o piatra taraneasca. Vila Luminis cum este numita, este structurata pe trei caturi, deosebit de spatioasa si functionala, adapostind un patrimoniu valoros. Particularitatea ei rezulta din imbinarea elementului romanesc cu piese orientale diverse si un mobilier predominand stilul biedermayer. Asemeni familiei regale, si George Enescu era indragostit de Sinaia, linistea statiunii si peisajele superbe l-au determinat pe George Enescu sa isi construiasca o vila in cartierul Cumpatu, singurul cartier din Sinaia aflat pe malul drept al raului Prahova. Vila a fost ridicata in perioada 1923 – 1926 de catre arhitectul Radu Dudescu, urmand planurile realizate de George Enescu. Dragostea si respectul pentru traditiile romanesti, pe langa marea pasiune pentru decoratiuni orientale se remarca la vila Luminis, aceasta prezentand decoratii alese cu rafinament si cu multa grija. Numeroase piese de valoare din cristal, portelan, metal sau ceramica dau stralucire interioarelor.

George Enescu s-a dus traiul in vila Luminis vreme de 20 de ani, folosind constructia pe post de loc de relaxare cand se intorcea din turneele istovitoare din America, Canada sau Europa. George Enescu a reusit sa faca cunoscuta noua muzica romaneasca in intreaga lume si orasul Sinaia. El s-a bucurat de sprijinul Reginei Elisabeta, o mare iubitoare de arta, care recunoscand talentul tanarului Enescu, i-a oferit o camera intr-un colt linistit al Castelului Peles, unde sa poata studia. Castelul devine astfel pentru Enescu rampa de lansare in lumea muzicala. Au urmat lungi turnee peste hotare, dar dragostea pentru peisajul din Sinaia, l-a determinat ca banii castigati in primul sau turneu in America sa fie folositi pentru a ridica aceasta vila. In anul 1947, Enescu a hotarat sa doneze vila catre statul roman, in scopul folosirii acesteia ca loc de odihna si creatie pentru artisti.

Incepand cu anul 1995, proprietatea a devenit Casa Memoriala “George Enescu si este administrata de “Centrul European de Cultura” din Sinaia. Camerele de la etaj sunt incapatoare, cu interiorul mobilat si aranjat cu bun gust. Se gasesc aici foarte multe piese de valoare din cristal, portelan, metal sau ceramica. In interiorul salonului se gaseste pianul maestrului, un Ibach, realizat la Lausanne. Aici au luat nastere Rapsodiile romane, Concertul pentru pian, vioara, viola si violoncel Nr. 1 in Re major, Opus 16, numeroase sonate, precum Sonata pentru pian in Fa diez minor, Opus 24, Nr. 1. In anul 1927 Yehudi Menuhin a luat lectii de vioara timp de doua luni. Din salon, daca se urmaneaza scara realizata in spirala, se va ajunge la capatul turnului belvedere si la mansarda. Mansarda a fost adaugata de catre arhitectul Radu Dudescu, spre echilibrarea verticalitatii turnului in ansamblul vilei, devenind locul favorit al maestrului in contextul activitatii muzicale.

In camerele din mansarda se gasesc in prezent materiale documentare legate de viata si de activitatea lui George Enescu. Din salon se ajunge si la camera sotiei lui George Enescu, Maria Cantacuzino-Enescu. Camera maestrului se remarca prin intimitate, find organizata in stil autentic romanesc. La parter se gasesc incaperile personalului de serviciu, alaturi de apartamentul pentru oaspeti. La intrarea in vila se inalta mandru bustul in marmura al lui George Enescu, realizat de sculptorul Ion Irimescu. Casa Memoriala George Enescu, administrata de Centrul European de Cultura, gazduieste concerte ale artistilor tineri si consacrati, ateliere de creatie si maiestrie interpretativa – nationale si internationale -, simpozioane, auditii muzicale, expozitii, constituindu-se intr-un valoros centru muzeal si cultural.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
 1. Amy Chen
  2011-01-16
  01:13:11

  May I have your permission for re-print photos of Casa
  Memorial George enescu shown? Thank you in advance for your soonest
  reply

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>