Casa Memoriala Mihail Sadoveanu

casa memoriala case memoriale muzee

 

Casa Mihai Sadoveanu

Casa Memoriala Mihail Sadoveanu a fost construita in anul 1908, dupa cum a dorit marele scriitor roman, pe terenul cumparat de catre vaduva inginerului Engel, care pe vremea sa a construit calea ferata dintre Dolhasca si Falticeni.

Album foto Casa Memoriala Mihai Sadoveanu

Harta zonala Casa Memoriala Mihai Sadoveanu

Descriere Casa Memoriala Mihai Sadoveanu

Datorita pozitionarii sale, casa lui Mihail Sadoveanu era cunoscuta sub denumirea de “casa din deal”. Aici, renumitul scriitor si-a petrecut noua ani din viata (1909 – 1918), ani in care a compus unele dintre cele mai renumite creatii literare.

Dupa plecarea sa la Iasi, intoarcerea la Falticeni a insemnat pentru Mihail Sadoveanu “calatoria cea mai mare la locurile sfinte de curatenie si de ispasire”.

Odata cu incetarea din viata a lui Mihail Sadoveanu, casa lui din Orasul Falticeni, judetul Suceava a devenit muzeu memorial, in anul 1987. Muzeul este situat pe Str. Ion Creanga, nr. 68, in cartierul Opriseni si se gaseste pe Lista Monumentelor Istorice din judetul Suceava, din anul 2010.

Casa in care renumitul nostru scriitor si-a petrecut tineretea a fost transformata intr-un monument istoric in anul 1987. In semn de omagiu pentru Mihail Sadoveanu, iubitorii operei sale se intalnesc in fiecare an, in luna noiembrie, la Falticeni pentru a onora “Zilele Sadoveanu”.

In incinta muzeului sunt adapostite fotografii, documente, obiecte personale si carti care au apartinut scriitorului. Toate acestea pot fi admirate de turistii ce viziteaza muzeul care vor avea ocazia a de a imbratisa atmosfera epocii in care eroul nostru si-a trait ultima clipa din viata. Casa memoriala Mihail Sadoveanu deschide portile oricarui turist binevoitor, care doreste sa cunoasca istoria stramosilor si marilor personalitati romanesti.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 2

 
 1. danB
  2012-11-06
  15:13:24

  Fara suparare, 90% din descrierea Casei Sadoveanu Falticeni, nu mai spun de ultimile 2 foto sunt aiureli. Contactati pentru aducere la realitate.

   
 2. iulian
  2012-10-23
  09:27:19

  Domnilor, Falticenii n-au facut parte niciodata din Bucovina, au fost intotdeuna in Moldova...

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>