Casa Memoriala Nicolae Iorga

muzee muzeu obiective turistice judetul botosani

 

Casa Memoriala Nicolae Iorga

Casa Memoriala Nicolae Iorga este un muzeu memorial, infiintat in anul 1971, amenanjat in casa unde a locuit putin timp, intre anii 1876 si 1880, familia Iorga, fiind singura cladire pastrata din secolul al XIX-lea si este situata pe strada Nicolae Iorga nr 14, din orasul Botosani, judetul Botosani, Moldova, la aproximativ 100 m de bulevardul Mihai Eminescu si la 1 km de la intrarea in orasul Botosani.

Album foto Casa Memoriala Nicolae Iorga

Harta zonala Casa Memoriala Nicolae Iorga

Descriere Casa Memoriala Nicolae Iorga

Casa Memoriala Nicolae Iorga a fost atribuita lui Nicolae Iorga, inca din perioada interbelica, chiar daca familia Iorga a locuit aici in calitate de chiriasi, fiind una dintre cele 10 locuinte pe care familia le-a schimbat in perioada copilariei si adolescentei fostului ministru al Romaniei si este inclusa pe lista monumentelor istorice ale judetului Botosani.

Cladirea originala cu pereti din paiata a fost demolata in anul 1965, iar cladirea actuala a fost construita in stilul arhitecturii moldovenesti, din a doua jumatate a secolului al XIX-lea, cu acoperis din sindrila, stalpi de lemn, fiind locul in care se pastreaza piese cu valoare patrimoniala ale marelui savant Nicolae Iorga.

Nicolae Iorga s-a nascut pe 5 iunie 1871 si a fost un istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, professor universitar si academician roman. A urmat Liceul National din Iasi in anul 1888 si a absolvit Universitatea din Iasi intr-un singur an, continuand studiile la Paris, Berlin si Leipzig, a scris 1003 volume, Istoria Romaniei in 10 volume, a fondat Congresul International de Studii Bizantine, a militat in cadrul ligii pentru Unitatea Culturala a tuturor Romanilor si a devenit prim-ministru al Romaniei la cererea lui Carol al II-lea.

In Casa Memoriala Nicolae Iorga sunt illustrate fotografii originale ale lui Nicolae Iorga, in diferite momente ale vietii sale, diplome, un numar impresionant de carti scrise de acesta, ziare si reviste pe care le-a editat si indrumat. In cele doua camera in care au locuit Zulnia Iorga si cei doi copii ai sai este prezentata o reconstituire de epoca.

Casa Memoriala Nicolae Iorga se afla pe Lista Monumentelor Istorice din judetul Botosani si poate fi vizitata de marti pana duminica intre orele 09:00- 17:00.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Casa Memoriala Mihai Eminescu, Biserica de lemn din Ipotesti, Muzeul etnografic din Ipotesti, Lacul din Padurea Baisa, Muzeul etnografic din BotosaniMonumentul Rascoalei din 1907, Centrul Vechi din Botosani, Manastirea Popauti, Biserica Armeano – Gregoriana Adormirea Maicii Domnului, Biserica Armeana Sfanta Treime, Biserica romano-catolica Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, Biserica Ortodoxa Sfanta Cuvioasa Parascheva, Biserica ortodoxa Nasterea Maicii Domnului, Biserica Uspenia Adormirea Maicii Domnului, Sinagoga Mare din Botosani, Biserica ortodoxa Sfantul Gheorghe Domnesc, Biserica Ortodoxa Rosseti Intampinarea Domnului din Botosani, Casa Moscovici si Parcul Mihai Eminescu din Botosani.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>