Casa Memoriala Veronica Micle

casa memoriala casa veronica micle obiectiv cultural obiectiv istoric obiective turistice judetul neamt veronica micle

 

Casa Memoriala Veronica Micle

Casa Memoriala Veronica Micle este singurul loc ce pastreaza vie amintirea poetei Veronica Micle, fiind casa in care a locuit o buna bucata de timp, situata pe strada Stefan cel Mare nr. 28 din orasul Targu Neamt, judetul Neamt, Moldova, localizata la aproximativ 50 de kilometri de orasul Piatra Neamt si trei kilometri de Cetatea Neamt.

Album foto Casa Memoriala Veronica Micle

Harta zonala Casa Memoriala Veronica Micle

Descriere Casa Memoriala Veronica Micle

Casa Memoriala Veronica Micle a fost construita in anul 1834, cu ajutorul celor de la Manastirea Neamt, in scopul folosirii ca mitoc si scoala pentru calugari, fiind ridicata in stilul arhitectural autentic romanesc, din lemn si caramida, cu tinda si trei incaperi cu vedere spre strada, cumparata de catre mama poetei, Ana Campeanu, in anul 1850, achitand suma de 100 de galbeni.

Veronica Micle s-a nascut in anul 1850, in orasul Nasaud si a fost o poeta romana, cunoscuta de catre publicul larg datorita relatiei cu marele poet Mihai Eminescu, fiind considerata muza acestuia. A urmat cursurile Scolii Centrale de fete pe care a absolvit-o in anul 1863, avand ca examinatori pe Titu Maiorescu si Stefan Micle, profesor universitar de fizica si chimie, viitorul rector al Universitatii din Iasi,  cu care se casatoreste in anul 1864.

In anul 1866, Veronica da nastere primului copil al familiei Micle, Valeria, aceasta fiind urmata de Virginia in anul 1868. In anul 1869, isi incepe activitatea ca indrumator al unei scoli de fete din orasul Iasi, devenind activa in viata literara.

Relatia sa cu Mihai Eminescu incepe in anul 1872, cand aceasta face o calatorie la Viena, fiind anul in care debuteaza in revista Noul Curier Roman cu doua nuvele, iar din anul 1874, Eminescu se muta in orasul Iasi, fiind numit director al Bibliotecii Centrale din Iasi pana in anul 1877, timp in care isi declara reciproc dragostea prin poezie.

In timpul Raboiului de Independenta dintre anii 1877 si 1878, a facut parte din Comitetul central pentru ajutorul ostasilor romani raniti. Fiind sora de caritate, i-a ajutat pe raniti sa se intoarca la casele lor.

Dupa moartea sotului ei, Stefan Micle, Veronica incearca sa reia legatura cu Eminescu, dar acestia nu reusesc sa-si intemeieze o familie si odata cu declansarea bolii marelui poet incepe suferinta Veronicai Micle, care i-a fost alaturi in ultimele sale clipe. Dupa moartea marelui poet Mihai Eminescu, Veronica a scris poezia Raze de Luna si s-a retras la Manastirea Varatec, fiind locul in care s-a retras si mama acesteia la batranete.

In anul 1886, Veronica doneaza casa Manastirii Varatec, actul de donatie cuprinzand urmatoarele: Eu, subsemnata Doamna Veronica Micle cu domiciliul in Sfanta Manastire Varatic, donez de a mea buna voie Sfintei Manastiri Varatic casa mea mobilata, cu toate atenansele situata in Targu Neamt pe Ulita Mare, in buna stare de locuit, in curtea casei se afla fantana cu apa, beci, grajd si locul cu pomi fructiferi, imprejmuit cu gard de scandura, dupa intinderea si stapanirea veche si actuala. Casa o am proprietatea mea ca zestre si mostenire de la defunctii mei parinti. Iar pe peretele casei sa fie afisat o placa de marmura pe care va fi scris pentru pomenire de generatia actuala si viitoare “Casa Veronica Micle”. Semnata proprie de mine, Veronica Micle. Facut la Manastirea Varatic, anul 1886 octombrie 12.

Veronica Micle se sinucide cu arsenic la Manastirea Varatec, in acelasi an in care a murit si Mihai Eminescu, in casa maicii Fevronia Sarbu. Aceasta a fost inmormantata langa Biserica Sfantul Ioan din curtea Manastirii Varatec.

Majoritatea poeziilor scrise de Veronica Micle au fost publicate in Convorbiri literare, in Noul Curier roman, Columna lui Traian, Familia, Literatorul si Universul literar.

Dupa moartea Veronicai Micle, casa a fost folosita de maicile bolnave care veneau sa se trateze la Spitalul din Targu Neamt, ulterior manastirea a vandut casa si imobilul a trecut prin mana mai multor propietari, iar la initiativa protopopului Constantin Matasa, imobilul a fost declarat monument istoric in anul 1982.

Din anul 1984, Casa Memoriala Veronica Micle a fost amenanjata si deschisa publicului larg, expozitia permanenta cuprinzand fotocopii, manuscrise, carti si obiecte personale, precum cufarul de calatorie, un scrin, o calimara, un suport de carti si nu in ultimul rand, prima editie a singurului volum de poezii publicat de Veronica Micle. Tot aici se mai gaseste si o replica din ipsos a mastii mortuare a lui Mihai Eminescu, originalul fiind la Muzeul Literaturii Romane din orasul Iasi.

In curtea Casei Memoriale Veronica Micle, in anul 1998 a fost dezvelit bustul de bronz al poetei, sculptat de catre Damian Popa, fiul vestitului mester popular Nicolae Popa de la Tarpesti.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Muzeul Memorial Ion Creanga, Cetatea Neamt, Manastirea Secu, Statiunea Balneoclimaterica Oglinzi, Colectia de Etnografie si Istorie locala Nicolae Popa, Statiunea Balneoclimaterica Baltatesti, Casa Memoriala Alexandru Vlahuta de la Agapia, Manastirea Agapia si Muzeul Memorial Mihai Sadoveanu din Vanatori.

 


 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>