Casa Muresenilor – Brasov

brasov muzee obiective turistice judetul brasov

 

Casa Muresenilor

Una dintre cele mai cunoscute cladiri ale Brasovului, situata chiar in centrul orasului, in Piata Sfatului, este Casa Muresenilor. Muzeul a fost infiintat in anul 1968, in cinstea Muresenilor, familie careia ii apartin importante personalitati romanesti marcante in viata culturala si politica a vremii lor, precum Iacob Muresianu, proprietar al Gazetei Transilvaniei vreme de 20 de ani sau Andrei Muresanu, celebrul autor al versurilor Imnului Romaniei.

Album foto Casa Muresenilor

Harta zonala Casa Muresenilor

Descriere Casa Muresenilor

Casa ce gazduieste muzeul a apartinut chiar familiei Muresanu, aceasta fiind donata de catre mostenitorii acesteia, ce au sprijinit statul roman in infiintarea muzeului donand si o valoroasa colectie de mobilier, cateva picturi, sculpturi realizate de Traian Muresianu si o arhiva a carei valoare este inestimabila, reunind peste 25.000 de documente importante ale vremii si fiind considerata una dintre cele mai valoroase arhive de familie. Arhivele ce se gasesc in acest muzeu reunesc importante manuscrise apartinand atat familiei si corespondentilor ziarelor conduse de aceasta. De asemenea, tot aici pot fi gasite si documente referitoare la istoria imunului national, creatie a lui Andrei Muresanu. In aceeasi cladire a mai fost amenajat un muzeu in cinstea compozitorului Gheorghe Dima, ce cuprinde documente, fotografii si alte obiecte ce i-au apartinut acestuia.

Incepand cu anul 1998, Casa Muresenilor a devenit institutie autonoma, fiind considerata un centru al memorialisticii regiunii Brasovului. Acest muzeu poate fi vizitat de marti pana vineri, de la ora 9:00 la ora 17:00, iar sambata si duminica, incepand cu ora 10:00 pana la ora 17:00. La intrarea in muzeu poate fi admirata o sculptura in bronz, ce il infatiseaza pe Iacob Muresianu.

Brasovul se bucura si de alte obiective turistice, cele mai reprezentative fiind Cetatea Brasovului, Biserica Neagra, Biserica Bartolomeu, Biserica Sfantul Nicolae, Muzeul de Arta, cel de Etnografie. De asemenea, pentru o panorama incantatoare asupra asezarii, turistii pot urca pe Muntele Tampa.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>