Cascada Tamina – Muntii Piatra Mare

atractii naturale carpatii orientali cascada muntii piatra mare

 

Cascada Tamina

Cascada Tamina este insiruirea a cinci cascade, situata in Masivul Piatra Mare pe Valea Pietrei Mici, Carpatii Orientali, la o altitudine de 1100 m. Cea mai mare dintre cele cinci cascade are inaltimea de 10 m.

Album foto Cascada Tamina – Muntii Piatra Mare

Harta zonala Cascada Tamina – Muntii Piatra Mare

Descriere Cascada Tamina – Muntii Piatra Mare

Cascada s-a format prin adancirea cu peste 50 de metri a unei vechi linii de drenaj ce a fost instalata pe fisuri verticale in masa calcarelor. De asemenea, se crede ca aceasta a luat nastere si prin prabusirea unei pesteri.

Procesul de adancire si modelare a cheilor este in plina actiune, formele de relief putand fi schimbate anual. Arealul Cascadei Tamina este extrem de valoros din punct de vedere al biodiversitatii, aici putand fi gasit un numar mare de specii si habitate protejate la nivelul tarii, dar si in Europa.

Stancariile Cascadei Tamina sunt unul din ultimele refugii ale faunei carpatice, in special pasari si mamifere mari. Datorita numarului mare de ursi bruni din aval de chei, locului i se mai spune si Ursarie.

Desi Cheile Tamina nu ofera un spectacol natural ca si cele din Canionul Sapte Scari, in mod sigur trebuie vizitate. Acestea au fost amenajate cu cabluri si scari metalice, in timp ce pe versantul stang al canionului au fost realizate numeroase trasee de escalada.

Traseul catre Cascada Tamina este comun cu cel pana la Piatra Mare, pana aproape de cascada si se poate face atat prin padure, cat si pe drumul forestier.

Traseul incepe de langa posta aflata in Timisul de Sus, continuand cu drumul forestier de pe Valea Timisului. In partea dreapta se poate observa poteca simbolizata cu banda albastra, ce traverseaza apa, urcand mai apoi spre Culmea Baii Mici, care imparte in doua Timisul Sec de Jos si Valea Carierei. Pentru a ajunge la Cascada Taminei, drumul recomandat este cel de la marginea paraului Pietrei Mici.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>