Cascada Vanatarile Ponorului

cascada cascade cascade din transilvania obiective turistice judetul alba

 

Cascada Vanatarile Ponorului

Cascada Vanatarile Ponorului reprezinta o atractie a Rezervatiei Naturale Vanatarile Ponorului, localizata in regiunea sud vestica a Muntilor Trascau, de pe teritoriul Judetului Alba. Aceasta impresionanta cascada s-a format de-a lungul unei doline imense, dand nastere unui peisaj incantator, completat cu succes de sunetul zgomotos al siroaielor de apa.

Album foto Cascada Vanatarile Ponorului

Harta zonala Cascada Vanatarile Ponorului

Descriere Cascada Vanatarile Ponorului

Aceasta atractie naturala se gaseste intr-o zona deosebit de pitoreasca, in punctul de confluenta al Vaii Ponorului cu Valea Poienii si cu Valea Seaca. Cascada Vanatarile Ponorului este formata dintr-un sir de mai multe cascade, a caror lungime totala masoara aproximativ 70 – 80 metri, inregistrand un debit ridicat, in special in perioada primaverii, dupa topirea zapezilor, sau in urma perioadelor ploioase. Apele ce curg tumultos in siroaie se indreapta in portiunea subterana a Pesterii Dalbina, continuandu-si mai departe cursul spre Pestera Huda lui Papara.

Intregul peisaj poate fi admirat dintr-un punct special amenajat, reprezentat de un mic pod de lemn. Numele cascadei este unul sugestiv, ales datorita dungilor de o culoare vanata ce sunt lasate de ape pe peretii calcarosi ai stancilor de aici. In imediata vecinatate a cascadei se intalnesc peisaje la fel de frumoase, reprezentate de o mica portiune in care apele paraului ce curge aici, intalnesc stancile masive, dand nastere unor chei superbe.

Tot in zona acestor fermecatoare meleaguri transilvanene pot fi vizitate mai multe obiective turistice, dintre care merita a fi amintite Manastirea de sub Piatra, aflata in apropiere de Pestera Huda lui Papara si declarata monument istoric, sau, putin mai departe, Manastirea Ramet si Cheile Rametului.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>