Castelul Bánffy din Rascruci

castele castele din transilvania cluj

 

Castelul Banffy

Comuna Bontida, aflata in judetul Cluj gazduieste Castelul Banffy din Rascruci, constructie inscrisa pe lista Monumentelor Istorice din judetul Cluj. Castelul Banffy din Rascruci si-a inceput istoria in secolul XVIII, impresionand prin stilul eclectic. In trecut, castelul beneficia de un superb parc si de un lac, din care a ramas astazi doar un teren malos.

Album foto Castelul Bánffy din Rascruci

Harta zonala Castelul Bánffy din Rascruci – Cluj

Descriere Castelul Bánffy din Rascruci

Documente istorice atesta faptul ca parcul de aici avea un columbar realizat dupa modelul japonez, acest spatiu servind drept locuinta de vara. Locul a fost amenajat in perioada 1752-1755, cand au avut loc reamenajari de la casa de oaspeti, pana la grajd. Cladirea ce poate fi admirata in prezent dateaza din 1809 si a servit drept locuinta pentru baronul Adam Banffy, un mare iubitor de arta, lucru care poate fi vazut si prin Castelul Banffy are impresioneaza prin constructia ce include doua corpuri, alaturi de alte cateva anexe.

Pavilionul, impartit in parter, subsol, etaj si alte sarpante de mare inaltime au fost realizate pe model roman. Intrarea in cladire se face prin cele doua scari aflate in partea de sud, dupa care urmeaza terasa frumos protejata de opt coloane de inspiratie dorica.

Insa, principalul punct de atractie din castel este salonul de primire, care intampina cu bufetul de lemn pus in valoare de sculpturile specifice si vitrina de secol XX, perioada in care a fost expusa si in expozitiile din Paris.

Mergand mai departe, intram in salonul renascentist, brazdat de pereti dim lemn si tavan din acelasi material. Toate casetele prezente aici au fost facute in stilul renascentist tipic german, conturand blazonul si genealogia familiei Banffy, dar numele altor parsonalitati ale Ungariei si Transilvaniei.

Un alt obiect cu valoare istorica sporita este soba de culoare verde care prezinta istoria alegerii capeteniei Arpad , intemeierea Ungariei, dar si adunarea care a avut loc la Ópusztaszer.

Pentru a ajunge la etaj se trece de impunatoarea scara cu balustrada realizata din lemn masiv, trecand prin foaierul cu capiteluri deosebite, ce sugereaza modele florale sau vegetale.

Privelistea de la balconul castelului este splendida, de aici putand fi admirat intregul domeniu Banffy.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>