Castelul Banffy din Bontida

castele castele din transilvania obiective turistice judetul cluj

 

Castelul Banffy

Castelul Banffy din Bontida, supranumit “Versailles-ul Transilvaniei” sau “Castelul Electric”, se numara printre cele mai reprezentative atractii ale arhitecturii baroce din spatiul romanesc, fiind cel mai mare castel construit vreodata in aceasta regiune. Constructia poarta in spate o istorie de sapte secole, fiind atestata documentar incepand cu secolul al XIV-lea.

Album foto Castelul Banffy

Harta zonala Castelul Banffy – Transilvania

Descriere Castelul Banffy

Maretul ansamblu arhitectonic este amplasat in comuna clujeana Bontida, in Campia Fizesului, la mai putin de 30 de kilometri de Orasul Cluj – Napoca, pe drumul ce duce catre Baia Mare. Din pacate, timpul si-a lasat amprenta asupra vechii cladiri, prezenta astazi mai mult sub forma de ruina, insa chiar si asa, aceasta continua sa aiba un farmec aparte. Se pare ca potentialul turistic ar putea fi valorificat si stralucirea de odinioara ar putea fi redata printr-o restaurare in curs, pornita ca un proiect de suflet de catre Printul Charles, sub indrumarea arhitectului britanic David Baxter. Lucrarile dureaza insa de 13 ani, iar sfarsitul lor nu pare a fi foarte aproape, avand in vedere ca aceasta constructie este clasata printre cele mai deteriorate 100 de monumente istorice din intreaga lume. Pana in prezent au fost refacute cateva spatii de cazare, grajdurile si vechea cladire a bucatariei, transformata in prezent in cafenea.

Istoria domeniului din Bontida a inceput undeva in timpul secolului al XIV-lea, pe vremea cand exista aici o resedinta nobiliara. Domeniul intrat in posesia familiei Banffy in anul 1387, cand le-a fost donat acestora de catre regele Sigismund de Luxemburg. Constructia castelului propriu zis a fost inceputa in anul 1437, fiind terminata in anul 1543. Castelul a mai suferit mici modificari intre anii 1740 – 1750, la initiativa lui Denes Banffy, in aceasta perioada constructia capatand aspectul baroc. De-a lungul timpului, constructia a fost extinsa si i-au fost alaturate o serie de elemente, de inspiratie romanica sau neogotica, unele dintre simboluri fiind vizibile si astazi pe peretii castelului.

Perioada de glorie a castelului a inceput sa fie stirbita incepand cu anul 1944, in timpul celui de-al doilea razboi mondial trupele germane evacuand proprietarii castelului, pentru a-l folosi drept spital militar. Asa cum era de asteptat, s-au produs mari pagube, fiind distruse mobilierul, pinacoteca, galeria de portrete a castelului si biblioteca. Comunismul si-a lasat si el amprenta asupra domeniului, o parte din acesta fiind transformat in C.A.P.

Pe seama acestui loc au luat nastere de-a lungul timpului o serie de legende, existand voci care spun ca ansamblul ar fi bantuit de fantome. Chiar paznicii spun ca au observat o serie de evenimente bizare, printre care, becuri care nu rezista mai mult de cateva ore, lumini care apar din senin, chiar si atunci cand se ia curentul, sau table care se aud pocnind, desi acoperisul nu este facut din tabla. Conform legendelor, se pare ca toate acestea se datoreaza prezentei unui spirit. Se spune ca toata istoria a pornit de la o tanara care locuia in acest castel si se vedea pe ascuns cu cineva din afara sa. Fiind descoperita de catre un grajdar in timp ce se strecura afara din curtea castelului, aceasta a pus la cale un plan malefic, pentru a-si proteja secretul. Astfel, ca sa fie sigura ca grajdarul nu va vorbi niciodata despre secretul ei, l-a sedus si l-a injunghiat cu un cutit, fantoma acestuia fiind cea care bantuie in prezent aceste locuri. Nu putem sti cu siguranta cat de adevarata este toata aceasta istorie, insa se pare ca si in timpul lucrarilor de restaurare au avut loc tot felul de evenimente ciudate. Au fost descoperite pasaje secrete, fiind aduse aici echipe de specialisti in detectarea fantomelor.

Cladirea este adusa in atentia publicului o data pe an, in timpul verii, fiind animata timp de patru nopti si patru zile de zeci de mii de tineri veniti din toate colturile lumii. Acestia se aduna pe pajistea domeniului la un festival de muzica electronica, cunoscutul Electric Castel, iar o parte din profituri sunt donate drept fonduri pentru restaurarea intregului domeniu.

Foarte aproape de Bontida se gaseste si Castelul Banffy din Rascruci, a carui istorie se leaga de aceeasi familie celebra, Banffy. O constructie asemanatoare este si Castelul Wass Banffy din Gilau.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>