Castelul Cernovici

castele castele din crisana obiective turistice judetul arges

 

Castelul Cernovici

In localitatea Macea, din judetul Arges se afla un important monument istoric si arhitectonic, Castelul Cernovici. Castelul are legatura cu familia Csernovics, cei care au hotarat inceperea constructiei in anul 1724. Prezentand o imbinare de stiluri, Castelul Cernovici te duce parca inapoi in istorie. Un adevarat castel de poveste care ofera si cazare in interiorul sau.

Album foto Castelul Cernovici

Harta zonala Castelul Cernovici – Arad

Descriere Castelul Cernovici

In anul 1720, Familia Csernovics primeste titlul nobiliar din partea Imperiuluui Austriac, iar mai apoi, in anul 1724, familia primeste numeroase domenii, printre care se numara si Macea, locul unde va urma sa fie construit cunoscutul castel. Insa, dupa un an, in 1725, se opresc lucrarile de constructie, in urma mortii lui Mihai Csernovics. La acest moment, castelul avea construita doar aripa de est, proprietatea revenind Anei, sotia lui Mihai. Incepand cu acel an, castelul a avut numerosi proprietari care au contribuit la amenajarea acestuia, precum Pavel Csernovics, Petru Csernovics, care a adus specii exotice in gradina ce inconjura castelul. Proprietatea a ajuns si sub stapanirea familiei Nagy Karolyi, care, in jurul anului 1862 a extins constructia, realizand o a doua aripa si un turn ce atingea inaltimea de 30 de metri, dar si parcul de langa castel a fost extins, avand 100 de holde de padure.

Arhitectura castelului este o imbinare de diferite stiluri. Parterul si intrarea principala au fost construite in stilul barocului tarziu. In partea veche a castelului, cea construita de cei din familia Cernovics, se remarca elemente de inspiratie bizantina, ce pot fi observate pe turnurile de aici, desi se observa absenta unor forme gotice.

Acoperisul castelului este format din grinzi groase, care sunt acoperite cu ardezie si dau aspect de solzi de peste. Castelul prezinta un pod pavat cu caramida, acelasi material din care sunt facuti peretii.

Accesul in castel se face pe la intrarea principala, ce consta intr-o usa masiva din lemn de stejar, aflata sub terasa din partea de vest. Din coridorul lung, aflat la etaj, la care se poate ajunge urcand treptele formate din piatra cioplita, se poate accesa fiecare camera de la etaj. Blazonul familiei Karolyi poate fi intalnit pe terasa localizata deasupra intrarii. Peretii din exterior au fost decorati cu un model care este asemanator fagurelui de miere, pentru ca mai apoi sa fie imbracati in iedera.

In gradina botanica in care este situat a fost amenajata o fantana arteziana si un teren de tenis. Parcul a fost gestionat de cunoscatori, in anul 1968 fiind numit oficial Parc dendrologic, iar in 1990 a devenit proprietate a Universitatii “Vasile Goldis”, cu sediul in Arad, mai apoi devenind Gradina botanica.

Potrivit legendei referitoare la castel, mai exista si o a o suta camera, din care se aude cantand la pian insusi groful Karolyi. Insa, aceasta camera nu a fost descoperita nici pana in ziua de astazi. Complexul format din cladirile din anexa, cele doua corpuri de cladire, gradina, parcul si bazinul de inot sunt privite ca monument de 50 de ani.

Castelul Cernovici se afla in localitatea Macea, in apropierea orasului Curtici, la 25 de km de municipiul Arad si poate fi vizitat accesand DN 79. Este un loc din care cu siguranta veti pleca doar cu amintiri placute.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>