Castelul Dietrich – Sukowsky

castel harta obiectiv cultural obiective turistice judetul arad

 

Castelul Diectrich - Sukowsky

Castelul Dietrich – Sukowsky este o cladire monument istoric ce gazduieste sediul primariei si al consilului local aflat pe strada Tudor Vladimirescu nr. 68 din localitatea Pancota, judetul Arad, Crisana, fiind situata in zona centrala a judetului, ce face legatura intre Campia Aradului si Muntii Zarandului, amplasata la aproximativ 37 km de Orasul Arad si 19,9 km de Cetatea Ineului.

Album foto Castelul Dietrich – Sukowsky

Harta zonala Castelul Dietrich – Sukowsky

Descriere Castelul Dietrich – Sukowsky

Castelul Dietrich – Sukowsky a fost ridicat in anul 1825 si finalizat in anul 1840, la comanda Baronului Dietrich, in stilul arhitectural baroc cu ornamente bogat ilustrate. Legenda spune ca piatra de temelie a castelului a fost adusa din ruinele Manastirii Benedictine, situata in apropiere.

Cladirea a fost proiectata in forma literei U, cu trei aripi, acoperisul fiind realizat din tigla colorata sub forma unor solzi.

In interior incaperile sunt spatioase, deosebita fiind sufrageria ce are o valoare artisitica datorita usilor de fier forjat si grilajelor de pe ferestre.

Mosia pe care se afla, in prezent, castelul a fost in propietatea familiei Losonczy, apoi a intrat in posesia familiilor Gyulay si Rajnald, dupa care a fost achizitionata in anul 1822 de catre baronul Dietrich Jozsef. Acesta era un mare iubitor al artelor, fapt demonstrat de personalitatiile ce veneau la castel, printre ele fiind Franz Liszt si Jokai Mor. Dupa moartea baronului, castelul a ajuns in posesia ginerelui sau, printul polonez Jozsef Schulkowschi, moment in care a inceput decaderea mosiei.

Datorita faptului ca printul s-a recasatorit cu o actrita de la Budapesta, cunoscuta pentru stilul de viata extravagant si costistor, acesta a fost nevoit sa isi vanda toate propietatile, incluzand si Castelul Dietrich – Sukowsky, care a ajuns in posesia unei familii de negustori evrei prin intermediul unei companii anonime.

Dupa cel de-al Doilea razboi mondial evreii au fost deportati, castelul a fost nationalizat si a intrat in posesia statului.

Cladirea a fost renovata intre anii 1967 si 1968 si a devenit sediul Primariei localitatii Pancota.

In apropierea Castelului Dietrich – Sukowsky, la o distanta de 500 metri de marginea orasului, se afla Cetatea Turceasca, o cetate de pamant de forma ovala, ce este inconjurata de un sant de aparare. Nu se cunoaste nici pana in prezent, cand si de cine au fost ridicate fortificatiile, dar au fost descoperite 35 de morminte, ceramic din secolele XII-XVI, podoabe si unelte din os si metal, fragmente de teracota din secolul al XV-lea si cateva piese de sculptura in piatra, efectuate in stilul bizantin.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>