Castelul Foisor – Sinaia

carol I castele obiective turistice judetul prahova regele mihai sinaia valea prahovei

 

Castelul Foisor

Castelul Foisor este situat in Sinaia, in apropierea Castelului Pelisor. Destinatia initiala a acestuia era de cabana de vanatoare a Regelui Carol, insa datorita faptului ca a fost terminat inaintea Castelului Peles, familia regala, Carol I si Elisabeta, precum si Ferdinand si Regina Maria au locuit o perioada aici, pana in anul 1883, cand a fost terminata constructia Pelesului.

Album foto Castelul Foisor

Harta zonala Castelul Foisor – Sinaia

Descriere Castelul Foisor

Cladire impresionanta, cu 42 de incaperi, indragita de toti regii Romaniei si locuita de ultimul rege al tarii, regele Mihai, Foisorul nu a putut fi vizitat niciodata, intrucat apartine protocolului de stat ca resedinta rezidentiala. Construita initial ca parte a complexului de cladiri atasate Castelului Peles, completata in anii dictaturii comuniste cu inca o aripa, cladirea Palatului Foisor este, pentru FIAR, sediul convorbirilor bilaterale si seminariilor private. Structura cladirii ce reuneste o serie de birouri, saloane si sufragerii elegante, precum si o sala de teatru ofera atat posibilitatea rezervarii de spatii private pentru intalnirile de afaceri precum si pe cea a utilizarii unor vaste spatii comune pentru desfasurarea de seminarii sau mese rotunde.

Domeniul Regal Sinaia a luat fiinta prin cumpararea, cu fonduri personale, de catre Regele Carol I, acesta fiind atent ca nicio cheltuiala pentru constructia Castelului sa nu se faca din Lista Civila, ci din fondurile sale personale. Astfel, Domeniul Regal Sinaia nu a facut niciodata parte din Domeniile Coroanei (care apartineau Statului si erau puse la dispozitia Regelui ca sef de Stat). Dupa decesul lui Carol I, castelul s-a transmis Regelui Ferdinand, care l-a lasat mai departe mostenire, in mod direct, Regelui Mihai, alaturi de intreg Domeniul Regal Sinaia. Singurul Rege care a locuit efectiv in Castelul Peles a fost Carol I. Regele Ferdinand si Regele Mihai au locuit in Castelele Pelisor si Foisor. Cu toate acestea, Castelul Peles a fost permanent folosit de Regi pentru evenimente de stat si private.

Actuala cladire a suferit anumite modificari fata de infatisarea pe care o avea la inceput, deoarece in timpul domniei lui Carol al II-lea care locuia aici in acea perioada, cladirea a trecut printr-un incendiu si a avut nevoie de o serie de reabilitari. Castelul a fost reconstruit in perioada anilor 1932 – 1933, iar in perioada dictaturii comuniste, constructiei i-a mai fost adaugata inca o aripa, reunind astfel o serie de birouri, saloane si sufragerii elegante, precum si o mica sala de teatru. In prezent, Castelul Foisor se afla pe domeniul public al satului si este destinat in exclusivitate diverselor activitati de prezentare si protocol. Dupa abdicarea fortata a Regelui Mihai in 1947, regimul comunist i-a confiscat toate proprietatile, Castelul Peles fiind declarat muzeu de stat in 1953. Cladirea a fost marita incepand cu anul 1966 de catre Nicolae Ceausescu, cu inca 2/3, pe lungime, inspre munte, dictatorul propunandu-si sa construiasca el insusi un castel care sa domine prin infatisare si marime Castelele Peles si Pelisor. In ultimii ani ai dictaturii comuniste , intre anii 1975 – 1990, intreaga zona a fost inchisa, accesul fiind permis numai personalului administrativ si militar.

Dupa decembrie 1989, castelele Peles si Pelisor au fost reintegrate circuitului turistic, iar castelul Foisor, locul unde s-a nascut Regele Mihai, a ramas resedinta a protocolului de Stat. In 2001, statul a propus 30 milioane de euro regelui pentru a putea pastra castelele Peles, Pelisor, Foisor si celelalte cladiri de pe domeniu, dar proiectul de lege in acest sens a fost atacat cu succes pentru neconstitutionalitate. Familia Regala a hotarat revendicarea Domeniului Regal Peles potrivit dreptului comun, iar in 2006, actiunea in justitie a dat roade. Domeniul Regal Peles este in prezent pus in posesie si intabulat pe numele Majestatii Sale.

Cu toate ca este proprietar, Regele Mihai nu va putea schimba destinatia Castelelor Peles, Pelisor si Foisor pentru o perioada de trei ani. Majestatea Sa a decis sa pastreze pentru eternitate destinatia de muzeu a Castelului Peles. Castelul Pelisor va fi folosit de Familia Regala, in timp ce Castelul Foisor va continua sa fie dedicat protocolului de stat, pentru vizitele inaltilor oaspeti, nefiind deschis in schimb pentru vizitele turistilor.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. stinga claudia
    2012-10-24
    06:12:43

    valea prahovei este o zona incantatoare.am vizitat de foarte multe ori orasul sinaia si imprejurimi si de fiecare data il gasesc altfel.

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>