Castelul Huniade – Timisoara

castele castele din banat obiective turistice judetul timis timisoara

 

Castelul Huniade

Castelul Huniade se numara printre cele mai importante monumente istorice ale Orasului Timisoara, fiind de asemenea una dintre cele mai vechi. Ridicat in perioada anilor 1443 – 1447, de catre domnitorul Iancu de Hunedoara, pe ruinele unei constructii mult mai vechi, ce data din secolul al XIV-lea, Castelul Huniade gazduieste in prezent Muzeul Banatului.

Album foto Castelul Huniade

Harta zonala Castelul Huniade – Timisoara

Descriere Castelul Huniade

Initial, pe locul Castelului Huniade din prezent, regele Carol Robert de Anjou, stabilit in jurul anului 1307 la Timisoara, a inceput constructia unui castel care sa-i serveasca drept resedinta. La edificarea constructiei se spune ca au contribuit constructori italieni, in anul 1316 regele stabilindu-se deja in noul castel. Noul castel, existent aici si in prezent, s-a construit pe locul celui vechi, ruinat in urma unui cutremur.

Planul arhitectural al noului castel ii apartine italianului Paolo Santini de Duccio, iar in ciuda numeroaselor modificari aduse in timp constructiei, aceasta si-a pastrat in linii mari aspecul pe care il avea initial. Fatada principala a fost refacuta, prezentand influente specifice stilului arhitectural romanic. Datorita deschizaturilor inguste facute din loc in loc in partea superioara a fatadei, aspectul constructiei aduce putin cu o cetate de aparare.

Incepand cu anul 1947, Castelul Huniade adaposteste Muzeul Banatului, fiind gazduite aici sectiile dedicate istoriei si stiintelor naturii. La intrarea in castel, pe felinarele postate aici, se poate citi, in mai multe limbi, faptul ca Timisoara este primul oras al Europei care a beneficiat de iluminatul public electric, incepand cu anul 1884.

De asemenea, aici pot fi vizitate numeroase alte obiective turistice, Timisoara fiind un oras ce ofera turistilor posibilitatea de a admira influentele multiculturale si legaturile inter-etnice, ce au dus la formarea a 14.500 de monumente culturale.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. Meleca Cristian
    2014-07-13
    20:24:45

    Este frumos, de mult timp este in renovare si nu il mai termina sa poata fi vizitat, pacat!

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>