Castelul Kendeffy

castele castele din transilvania obiective turistice judetul hunedoara

 

Castelul Kendeffy

Castelul Kendeffy se afla in localitatea Santamaria Orlea, din judetul Hunedoara. Acesta a apartinut familiei Kendeffy, o familie de nobili care a influentat viata sociala si economica din zona timp de mai multe secole. Castelul se afla pe lista monumentelor istorice.

Album foto Castelul Kendeffy

Harta zonala Castelul Kendeffy – Transilvania

Descriere Castelul Kendeffy

Familia Kendeffy, fosta Candea, pana la sfarsitul secolului al XV-lea, cand au trecut la catolicism si s-a impartit in doua ramuri importante, familia Kendeffy si familia Kenderessy, aveau in stapanire 30 de sate sau parti de sate din Tara Hategului.

Pe langa conacul stravechi al familiei din Rau de Mori si Castelul de la Cornesti, construit intre anii 1871-1875, in stil neorenascentist, contele Elek Kendeffy a construit si Castelul Kendeffy din Santamaria Orlea in anul 1782. Acesta insa, se presupune ca a fost construit pe fundamental unul vechi conac, a avut mai multe faze de constructie si a suferit modificari de-a lungul timpul, rezultand un castel in stil predominant neogotic.

Ultimul membru al familiei, Gabor Kendeffy, impreuna cu sotia sa, Zsuzsanna Banffy, au locuit aici pana dupa reforma agrara din 1946, cand castelul a fost nationalizat. Gabor Kendeffy a refuzat sa paraseasca tara si si-a mutat resedinta in Hateg, unde a si decedat in anul 1962. In timpul comunismului, castelul a fost sediul IAS, castel de vanatoare, iar din 1982 transformat in hotel de catre administratia judeteana Hunedoara, care l-a preluat.

Obiectele valoroase si mobilierul vechi din castel au disparut inca din primii ai de comunism, iar cladirea s-a dezafectat, astfel ca nici hotelul nu a functionat foarte mult timp. Din 2001, cladirea i-a fost retrocedata lui Pal Van Barany, un nepot al lui Gabor Kendeffy, care nu este de gasit. Astfel cladirea este administrata de Eugen Ienasut inca din 1984 si care se afla in imposibilitatea de a renova castelul. Acesta a fost sanctionat de Directia pentru Cultura deoarece, din dorinta de modernizare, a inlocuit vechile geamuri cu termopane albe, ceea ce duce la un aspect inestetic al monumentului.

Din dorinta lui Arpad Kendeffy, s-a amenajat in jurul castelului un parc, dupa proiectul peisagistului Wilhelm Klensky, in anul 1874. Acesta cuprindea, pe langa terasa din fata cladirii, a varietatii de arbori si un lac artificial in spatele unor grupurilor de plante aranjate pitoresc.

Din pacate, timpul isi va mai pune amprenta lui neprietenoasa asupra acestui monument, in timp ce proprietarul si administratorul se plimba prin tribunale din cauza neintelegerilor. Chiar si daca se ajunge la o intelegere intre cei doi, fara o implicare a statului, va ramane doar o cladire in paragina, la fel ca multe altele aflate in aceeasi situatie.

Daca sunteti in zona mai puteti vizita Biserica din Santamaria Orlea, Manastirea Colt si Cetatea Colt, Cetatea dacica Costesti – Blidaru, Biserica de piatra din Densus, Biserica din Ostrov.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 2

 
 1. Gabriela
  2014-10-16
  14:43:15

  Da, si eu am fost acolo tot cam in aceeasi perioada, in 2011, si acelasi peisaj m-a intampinat si pe mine: paragina! Pacat ca s-a lasat asa. Eu am fost acolo si prin anii '90, cand functiona ca si hotel, si mi-a placut... macar de s-ar transforma in hotel, daca nu in castelul ce a fost odata!

   
 2. IRIS
  2013-06-21
  11:42:19

  Am fost acolo in vara lui 2012 si pur si simplu nu ai ce vedea.E bataie de joc , o cladire superba (pe vremuri poate ) lasata in paragina dupa ce a trecut prin mai multe "transormari moderne " (pereti scrijeliti si pictati lacate atarnate de niste usi care stau sa cada , iar din balcon ranjea un caine lup )
  pacat de el si de priveliste ....

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>