Castelul Kornis

castele castele din transilvania obiective turistice judetul cluj

 

Castelul Kornis

Castelul Kornis este situat in judetul Cluj, in localitatea Manastirea si a fost declarat Monument Istoric de catre Ministerul Culturii si Cultelor din Romania.

Album foto Castelul Kornis

Harta zonala Castelul Kornis – Cluj

Descriere Castelul Kornis

Cladirea principala a Castelului Kornis a fost proiectata in stil renascentist de arhitectul Kristof Kereszturi in perioada 1573-1593. De-a lungul timpului, cladirii i-au fost alaturate alte constructii formand o incinta patrulatera.
In anul 1673, a fost ridicat cel de-al doilea etaj din cladirea principala, in latura de sud de catre Gaspar Kornis. Fiul lui Gaspar, Zsigmond Kornis este cel care a renovat castelul in anul 1680. Aceasta este a doua renovare facuta de Zsigmond Kornis. In anul 1720, in urma revoltei Curtilor, acesta a adaugat doua bastioane octogonale constructiei, refacand turnul aflat la intrarea in castel, in latura vestica. Turnul mai poate fi observat si in ziua de astazi. Incaperile au fost impodobite cu fresce pe tavane tot in aceasta perioada. Castelul are un decor deosebit, scara este ornamentata cu motive traditionale, iar decoratiunile au fost realizate din piatra de tuf vulcanic de Dej. Inconjurata de arcade si de stalpi circulari, se afla o fantana care impodobea in mod special curtea castelului.

Intrarea in castel se putea face prin intermediul unei punti suspendate, ideala in caz de pericol. Cele mai cunoscute constructii din incinta castelului sunt statuile celor doi inorogi care incadrau poarta si o vegheau pe protectoarea constructiei, Maica Domnului.

O mare parte din castel a suferit deteriorari in urma celui de-al Doilea Razboi Mondial. Imensa biblioteca se lauda cu o colectie de peste 9000 de volume, care au disparut in urma incendierilor produse de comunisti.
Din pacate, castelul nu a fost niciodata refacut in totalitate, in prezent remarcandu-se numai ruinele care au ramas in urma acestuia; in perioada cuprinsa intre anii 1975 si 1976 a fost refacuta numai o parte din zidaria constructiei.
Turistii care au ocazia sa acceseze judetul Cluj, au ocazia sa viziteze si alte monumente de o puternica insemnatate turistica, precum Castelul Banffy din Borsa sau Sinagoga Neologa. Dar si iubitorii de natura au placerea sa se bucure de natura de aici, prin Localitatea Valea Draganului, Barajul Floroiu sau Lacul Somesul Cald.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>