Castelul Lazar – Gheorgheni

castele castele din transilvania obiective turistice judetul harghita

 

Castelul Lazar

Castelul Lazar, numit deseori si Castelul Lazarea, dupa numele localitatii in care se gaseste, Comuna Lazarea, se numara printre cele mai importante monumente istorice din regiunea judetului Harghita, fiind o constructie impresionanta, ce reuneste trei stiluri arhitecturale: romanic, gotic si renascentist. Mareata constructie s-a remarcat de-a lungul timpului drept o veritabila resedinta nobiliara, apartinand familiei Lazar, al carui nume il poarta.

Album foto Castelul Lazar

Harta zonala Castelul Lazar – Gheorgheni

Descriere Castelul Lazar

Situat la o distanta de numai 5 km de Orasul Gheorgheni, Castelul Lazar dainuie pe aceste meleaguri ale Tinutului Secuiesc de secole intregi, amintind de o epoca de mult apusa, cea a cavalerilor medievali si a principilor. Construit si restaurat de-a lungul a sute de ani, castelul se pare ca a fost ridicat inca din anul 1450, an din care dateaza cel mai vechi turn al constructiei. Inscriptia cu litere gotice regasita pe turnul portii de la intrare dateaza din anul 1532, cand castelul a devenit conacul familiei Contelui Lazar. Tot atunci a fost ridicat si masivul zid de piatra ce inconjoara intreaga constructie. O alta inscriptie se regaseste pe peretele sudic al castelului, aceasta reprezentand stema sa si anul 1632, cand constructia a fost finalizata.

Inca de la inceperea constructiei, s-a dorit ca acest castel sa se remarce prin aspectul sau si prin detaliile arhitecturale, drept dovada stand numeroasele turnuri, bastioane, inscriptii si blazoane ce decoreaza intregul complex. In curtea castelului se mai pot observa si in prezent ruine ale atelierelor, grajdurilor, ale inchisorii, fantanii si ale celorlaltor cladiri ce au existat aici. Pe langa familia Lazar, o alta importanta personalitate istorica a Transilvaniei de al carui nume se leaga acest castel este Principele Bethlen Gabor, care si-a petrecut aici copilaria, intre anii 1590-1594.

De-a lungul cursului istoriei, Castelul Lazarea a suferit si o serie de evenimente neplacute, cazand prada trupelor austriece si a doua incendii, in anii 1748, respectiv 1872, in urma carora constructia s-a degradat in mare parte. Castelul a inceput sa fie renovat abia din anul 1967, fiind refacute cele mai importante inceperi ale constructiei: Sala Cavalerilor, Bastionul Berzelor, Casa Femeilor sau Bastionul cu Branza. Cladirea principala a castelului a fost transformata in galerie de arta, unde sunt gazduite diverse exponate realizate de artisti ce participa la taberele de creatie desfasurate aici.

Acest castel nobiliar renascentist se incadreaza perfect in cadrul natural din aceasta zona a Depresiunii Gheorgheni, fiind inconjurat de coline foarte bine impadurite, care parca vegheaza asupra intregului teritoriu. Mai mult, la numai 8 km distanta de castel, se gaseste si Catedrala Romano Catolica Ditrau, iar cei ce vor sa descopere mai mult din frumusetea locurilor pot vizita Pestera Sugau sau Lacul Rosu si Cheile Bicazului.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. lazar jozsef
    2010-08-10
    16:44:15

    foarte frumos

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>