Muzeul Orasenesc Lipova

castele castele din crisana obiective turistice judetul arad

 

 

Muzeul Orasenesc Lipova

Muzeul Orasenesc Lipova este un muzeu judetean, amplasat intr-un castel valoros din secolul al XIX-lea, numit Castelul Misici si este situat pe strada Nicolae Balcescu nr 21 din orasul Lipova, judetul Arad, Banat, la poalele Muntilor Zarandului, in zona de legatura  cu Dealurile Lipovei, la aproximativ  13 km de localitatea Zabrani si 33 km de municipiul Arad.

Album foto Castelul Misici

Harta zonala Castelul Misici – Lipova

Descriere Castelul Misici

Muzeul Orasenesc Lipova a fost infiintat in anul 1952 si apartine Complexului Muzeal Arad. Castelul Misici, cladirea ce gazduieste muzeul, a fost construit in secolul XIX si a apartinut omului politic Sever Bocu in perioada 1922-1953.

Muzeul se lauda cu o colectie de arta semnata Eleonora Costescu si una semnata de Vasile Varga, pictori romani moderni, care fac parte din scolile engleza, maghiara, flamanda si italiana. In cele opt sali ale muzeului se intalnesc elemente de arta decorativa, precum mobilier, obiecte din portelan, argintarie si sticla. Cele mai cunoscute sali ale muzeului sunt Salonul Rosu, in care se afla o soba realizata din portelan in stil rococo si Salonul Galben.

Aceste incaperi si-au mostenit denumirile datorita culorilor tapiseriei. Restul salilor au fost dedicate diverselor perioade de timp si zone, trei sali evidentiind arta populara din Valea Muresului. O alta sala pune accent pe evenimentele petrecute in timpul revolutiei pasoptiste. Urmatoarele doua camere au fost dedicate perioadei evului mediu, timp in care orasul a avut o influenta activitate economica si o importanta participare la rascoalele din anii 1514 si 1784. Vizitatorii pasionati de etnografia si arta populara pot accesa ultimele doua camere ale Castelului Misici.

In Sala Sever Boicu mai pot fi gasite pana in ziua de astazi piesele originale de mobilier, care au rezistat si pe perioada comunista, dar si alte obiecte realizate din argint, care prezinta monograma familiei, aceastea pastrandu-se intacte de-a lungul anilor.

Castelul se gaseste pe Strada Nicolae Balcescu, la numarul 12, reprezentand una dintre principalele atractii din orasul Lipova, alaturi de Statiunea Baile Lipova si Manastirea Maria Radna.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>