Castelul Mocioni

castel castele castele din banat obiective turistice judetul arad

 

Castelul Mocioni

Castelul Mocioni reprezinta una dintre cele mai impozante constructii din judetul Arad si este situat intr-un parc cu arbori seculari, pe malul Muresului, in satul Bata, localitatea Bulci, judetul Arad, Banat, la aproximativ 18 km de localitatea Zabalt si 11 km de localitatea Capalnas.

Album foto Castelul Mocioni

Harta zonala Castelul Mocioni

Descriere Castelul Mocioni

Domeniul Mocioni a fost cumparat in anul 1858 de catre Antoniu Mocioni de Foen, de la baronul Fechtig Fechtenberg, cel care a construit castelul in prima jumatate a secolului XIX-lea. Antoniu Mocioni, descendent al unei familii de negustori aromani din Moscopole,emigrati la Viena si innobilati de imparati, fiul senatorului in parlamentul de la Viena, Andrei Mocioni, a detinut mai multe propietati in Banat. Langa castel, Antoniu Mocioni de Foen a ridicat biserica catolica si o scoala pentru copii din sat, finalizate intre 1870 si 1876 si a extins cladirea rezidentiala cu inca 2 corpuri laterale. Fiul acestuia, Zeno se ocupa de evolutia cladirii prin cosmetizarea si redecorarea fatadei si plateste fratelui sau Victor, stabilit in strainatate, o renta anuala de 10.000 florini aur.

Castelul a fost activ in perioada ultimilor doi propietari, Antoniu II si fiului sau adoptiv Ionel Mocioni- Starcea, perioada in care venea adesea la vanatoare regale Carol al II-lea. In anul 1940 au fost amenanjate camera special pentru regina mama Elena si regele Mihai I, care in anul 1943, prin intermediul lui Ionel Mocioni-Starcea, achizitioneaza castelul contelui Huniady de la Savarsin.

Decaderea domeniului din Bulci a fost odata cu instalarea regimului comunist, dupa ce Ionel Mocieni de Foen ii sunt confiscate mosiile. Castelul Mocioni a fost nationalizat si tranformat in anul 1953 in sediul Gospodariei Agricole de Stat din localitate, apoi a fost refunctionalizat in spital de neuropshiatrie, iar pana in anul 2011 a avut destinatia de sanatoriu TBC, dar din cauza stadiului avansat de degradare acesta nu mai poate fi utilizat.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt: Statiunea Baile Lipova, Muzeul Orasesensc din Lipova, Manastirea Maria Radna, Cetatea Soimos, Biserica Ortodoxa din Lipova, Rezervatia Naturala Magura cu Ghimpi de la Pestis, Pestera Sinesie din Caprioara, Rezervatia Naturala Locul Fosilier Zabalt, Castelul Mocioni – Teleki din Capalnas, Castelul Konopi, Fortificatia Dacica de la Varadia de Mures, Casa Memoriala Eugen Popa, Muzeul de Arta si Etnografie Eugen Popa din Savarsin, Castelul Regal de la Savarsin, Pestera lui Dutu, Revervatia Naturala de Paliur de la Radna si Rezervatia Naturala Runcu – Grosi.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>