Castelul Solymosy

castel harta obiectiv cultural obiective turistice judetul arad

 

Castelul Solymosy

Castelul Solymosy gazduieste in prezent spitalul de psihiatrie din localitatea Mocrea, fiind un monument de arhitectura neoclasica, recent renovat si dotat de catre Consiliul judetean Arad si este situat pe cursul mijlociu al vaii Crisului Alb, intre Muntii Zarandului si Codreu Moma, in localitatea Mocrea, judetul Arad, Transilvania, amplasat la aproximativ 6 km de localitatea Ineu si 21 km de localitatea Taut.

Album foto Castelul Solymosy

Harta zonala Castelul Solymosy

Descriere Castelul Solymosy

Castelul Solymosy a fost construit in anul 1834 la comanda baronului Aczel Alexandru, in mijlocul unui frumos parc cu specii rare de arbori. Pivnitele impozantei cladiri au fost sapate direct in stanca, in secolul al XVII-lea.

Istoria castelului spune ca Petru Aczel, membru al familiei Aczel, fiind un mare iubitor al jocurilor de noroc, a pariat castelul la carti si a fost nevoit s ail cedeze baronului Solymosy. Acesta l-a avut in propietatea sa pana dupa al doilea razboi mondial, cand a fost nationalizat si a devenit spital de psihiatrie.

Spitalul a fost infiintat in anul 1957, iar in prezent are internati 160 de bolnavi psihic, dintre care 40 beneficiaza de regim deschis. Acesta a fost reabilitat complet intre anii 2006-2009, dar s-a pastrat stilul neoclasic, evidentiat prin coloane cu capiteluri, forme drepte si riguroas.

In curtea Castelului Solymosy s-a realizat prima gradina terapeutica din Romania, unde au fost plantate aproximativ 3.000 de plante, alei si o pergola.

Castelul Solymosy nu este deschis publicului, dar poate fi admirat la exterior.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Orasul Arad, Rezervatia Naturala Poiana cu Narcise Rovina, Rezervatia Naturala Balta Rovina, Catelul Solymosy din Mocrea, Rezervatia naturala Dealul Mocrea, Hanul Vechi de Posta din Pancota, Castelul Dietrich – Sukowsky, Cetatea Turceasca din Pancota, Fortareata Taut, Cetatea Agrisu Mare, Rezervatia Starcii Cenusii de la Sac si Cetatea Siria.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>