Castelul Wass Banffy

castele castele din transilvania obiective turistice judetul cluj

 

Castelul Wass Banffy

Castelul Wass Banffy se numara printre cele mai cunoscute monumente istorice ale judetului Cluj, fiind localizat intr-un frumos parc natural din Localitatea Gilau, desfasurat pe o suprafata de aproximativ 11 hectare. Aflat la o distanta de numai 20 de km in partea vestica a Orasului Cluj Napoca, acest obiectiv turistic merita a fi vizitat, intrucat ilustreaza cu succes frumusetea stilului architectonic renascentist intalnit in spatiul transilvanean.

Album foto Castelul Wass Banffy

Harta zonala Castelul Wass Banffy

Descriere Castelul Wass Banffy

La inceputurile sale, constructia a jucat rol de cetate, fiind ridicata in jurul anului 1439, pe locul unui vechi castru ce data din perioada romana si strajuia vechea asezare Napoca.

In perioada secolului al XV-lea, aceasta cetate a fost declarata resedinta episcopilor Transilvaniei, urmand ca mai apoi, in jurul anului 1500, sa fie reconstruita dupa stilul renascentist si transformata in castel. Aceasta initiativa i-a apartinut unui epicop pe nume Ladislau Gereb, var al regelui Marei Corvin.

Dupa razboiul de la Mohacs dintre Imperiul Otoman si maghiari si intemeierea Transilvaniei ca principat autonom, intre anii 1542 – 1543, castelul a jucat rolul de resedinta al reginei Isabella, fiica regelui Poloniei, Sigismund Iagello.

Timp de doi ani, incepand cu anul 1599, Castelul Wass Banffy s-a aflat si sub proprietatea domnitorului Mihai Viteazul.

Mari distrugeri au fost provocate acestui castel in perioada anilor 1703 -1711, in timpul razboiului curutilor. De asemenea, dupa adoptarea legii nationalizarii in Romania, din anul 1948 pana prin anii 1960, edificiul a jucat rolul de scoala silvica, respective scoala pentru copiii cu dizabilitati.

Dupa ce a fost restaurat in nenumarate randuri de-a lungul vremii, cladirea a fost folosita in ultimii ani de Liceul din Gilau, iar in prezent se afla in process de retocedare, autoritatile neputand momentan sa il reabiliteze.

In apropierea castelului se gaseste si Lacul Gilauun lac de acumulare situat pe Somesul Mic, format in urma ridicarii barajului din anul 1972, datorita izvoarelor provenite din Muntii Apuseni. Aici pot fi admirate peisaje naturale incantatoare, specifice acestei zone transilvanene.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>