Castelul Nako – Sannicolau Mare

castele castele din banat obiective turistice judetul timis sannicolau mare

 

Castelul Nako

Castelul Nako este unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice ale Orasului Sannicolau Mare, fiind amplasat chiar in centrul acestei frumoase asezari urbane din regiunea Banatului. Inconjurat de un parc in care se inalta falnici arbori de esenta rara, castelul a rezistat eroic de-a lungul istoriei, fiind ridicat inca din anul 1864, la cererea Contelui Kalman Nako.

Albumul foto al Castelului Nako

Harta zonala Castelul Nako – Sannicolau Mare

Descriere Castelul Nako

Datorita numelui pe care il poarta, castelul aminteste de una dintre cele mai vestite familii nobiliare din Banatul secolelor XVIII-XIX, Nako, o familie de aromani originari din Grecia, maghiarizati si stabiliti ulterior aici.
Castelul din Sannicolaul Mare dainuie pe aceste meleaguri de aproximativ un secol si jumatate, nefiind doar un simplu imobil ce prezinta interes pentru turisti, ci si o cladire emblematica a orasului, un monument cu rezonanta, ce reuneste o importanta parte a patrimoniului cultural al comunitatii, de o mare insemnatate istorica.
Pe langa faptul ca din punct de vedere arhitectural reprezinta un veritabil produs al stilului neoclasic, Castelul Nako a ramas in istorie si drept un veritabil muzeu, in care familia nobiliara a pastrat ani de-a randul trofee de vanatoare aduse tocmai de pe continentul african, picturi si statui valoroase si mobila veche sculptata, toate aduse din Venetia sau din regiunea Tarilor de Jos. Inconjurat de un turn construit in stil medieval, castelul numara 99 de incaperi, dintre care, cea mai importanta era biblioteca, ce adapostea peste 5000 de volume si documente de o mare valoare istorica.
Vestita resedinta de odinioara a familiei Nako a inceput sa decada dupa Primul Razboi Mondial, cand membrii acesteia au parasit tara, mutandu-se in Ungaria. Tot ce avea mai de pret acest castel a fost rand pe rand distrus, cladirea fiind transformata mai intai in scoala agricola, iar mai apoi, dupa declansarea celui de-Al Doilea Razboi Mondial a fost folosita de garzile fasciste. Vremuri mai bune pentru castel au inceput in anul 1975, cand primaria de aici a preluat domeniul, amenajand mai tarziu in interiorul  cladirii, in anul 1981 in Muzeul Bela Bartok.
Desi fusese retrocedat unor persoane fizice in proprietatea carora s-a aflat ani buni, in prezent, Castelul Nako gazduieste casa de cultura si muzeul Orasului Sannicolau Mare, fiind rascumparat de autoritatile locale, ce intentioneaza sa se ocupe de reabilitarea constructiei si reintegrarea sa in circuitul turistic national.

 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>