Castrul Roman Germisara

castru roman cetati din transilvania obiective turistice judetul hunedoara

 

Castru Roman Germisara

Castrul Roman Germisara, cunoscut si sub numele de Castrul Roman de la Cigmau este un sit arheologic din epoca romana, ce a avut numele Cetatea Uriasului sau Ceteatea Uriesilor, fiind situat in punctual Dealul Uriesilor, pe Platoul Turiac, prima terasa a Muresului, la aproximativ 2 kilometri de la localitatea Geoagiu spre localitatea Simeria, aflat in localitatea Cigmau, judetul Hunedoara, Transilvania, aflat pe malul drept al Muresului.

Album foto Castru Roman Germisara

Harta zonala Castru Roman Germisara

Descriere Castru Roman Germisara

Castrul Roman Germisara a fost descoperit in anul 2007, aici a fost cantonata unitatea militara Numerus Singulariorum Britannicianorum, dar si subunitati ale Legiunii a XIII-a Gemina.

Amplasarea castrului a fost coniderata de specialisti ca fiind una foarte importanta deoarece, pe aici, se afla vechiul drum imperial care unea capitala Daciei romane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa, de Micia, azi localitatea Vetel si Apulum, in prezent localitatea Alba Iulia.

Castrul a fost cladit pe o culme, ce se intinde pe o suprafata de aproximativ 2,4 hectare, fiind o constructie destul de mare comparativ cu numarul mic de soldati cantonati. Acesta masura 320 de metri lungime si 170 de metri latime, fiind strabatut de doua drumuri principale facute din pietris amestecat cu nisip. In castru  erau cantonati un numar de aproximativ 500 de militari.

Sapaturile arheologice au inceput in anul 2000 si s-au desfasurat intre localitatile Bobalna si Geoagiu, dar pana in anul 1990 pe intreaga suprafata a castrului s-au desfasurat lucrari agricole, fapt ce a dus la distrugerea partiala sau pe alocuri totala a zidurilor.

In urma sapaturilor sistematice au fost descoperite urmatoarele: o moneda republicana din argint emis de Marcus Antonius intre anii 32 si 31 d.Hr, un dupondiu din bronz din timpul imparatului Nerva, un sestert din bronz emis de Traian intre anii 103 si 110 d.Hr si un dupondiu din bronz de la Otacila Severa dintre anii 244 si 248 d.Hr.

In apropierea Castrului Roman Germisara, la aproximativ opt kilometri, se afla Baile Romane Germisara, cunoscute si sub numele de Thermae Dodonae. Aceste bai au fost unele dintre cele mai cautate de-a lungul istoriei antice, fapt consemnat de numeroase izvoare istorice.

Baile Termale Romane de la Geoagiu sunt inedite si unice in intreaga lume. Mesterii romani care s-au ocupat de amenajarea bazinului au construit o adevarata retea de canale, prin care apele provenite din izvoare erau dirijate catre bazin. Acestea sunt un adevarat simbol al evolutiei de-a lungul timpului a stiintei medicinei si a felului in care legile acesteia erau folosite pentru a vindeca diversele boli. Izvoarele de apa termala aveau proprietati curative, insasi numele dat de daci acestei localitati fiind unul sugestiv: germi-cald, sara – sare.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Cascada Geoagiu Bai, Statiunea Geoagiu Bai, Biserica Ortodoxa si Rotunda din Geoagiu, Casa Memoriala Aurel Vlaicu din Bintinti, Manastirea Afteia din Salistea, Cetatea Orastiei, Castelul Martinuzzi din Vintu de Jos si Cetatea Petresti.


 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>