Castrul roman – Cetatea Capidava

castru roman cetate romana cetati cetati din dobrogea obiective turistice judetul constanta

 

Cetatea Capidava

Cetatea Capidava este un vechi sit arhelogic, ce dateaza inca din secolul al II-lea. Aceasta este situata in localitatea cu acelasi nume, pe teritoriul judetului Constanta, pe malul drept al Dunarii, intr-o zona pitoreasca de pe plaiurile dobrogene, la o distanta aproximativ egala de Cernavoda si Harsova. Numele cetatii este de origine getica, capidava insemnand “cetate de la cotitura” si referindu-se la amplasamentul fortificatiei, in punctul in care traseul Dunarii face o cotitura.

Album foto Castrul roman – Cetatea Capidava

Harta zonala Castrul roman – Cetatea Capidava

Descriere Castrul roman – Cetatea Capidava

Cetatea Capidava a fost la inceputurile sale o fortificatie construita de stramosii nostri, geto-dacii, transformata ulterior in castru roman, pe vremea Imparatului Traian. Rolul castrului era unul strategic si de aparare, avand pe vremea razboaielor daco-romane o importanta deosebita in sistemul defensiv al romanilor, permitand controlarea cursului Dunarii. Cetatea a fost faurita pe un plan in forma parulatera, a fost inconjurata cu un sant de aparare, iar zidurile sale erau imense, masurand mai mult de doi metri grosime si in jur de 5 metri inaltime. Se gaseau de asemenea si nelipsitele turnuri de aparare, mult mai mari, de peste 10 metri, de unde era supravegheata intreaga zona.

In ciuda masivitatii constructiei si a pozitiei favorabile, intr-o zona inalta si stancoasa, cetatea a fost distrusa in urma atacurilor repetate. Desi a fost refacuta pentru scurt timp in secolul al V-lea, cetatea a  fost un secol mai tarziu avariata complet de un cutremur puternic.

De-a lungul vremii, au fost desfasurate aici numeroase cercetari arheologice, ce continua de asemenea si in prezent, in urma carora au fost scoase la iveala parti componente ale vechilor ziduri si diverse obiecte ce atesta existenta civilizatiilor din acele vremuri, precum si specificul cultural al acestora. Printre cei mai renumiti cercetatori in domeniul arheologiei ce au fost preocupati de studierea Cetatii Capidava, se numara si numele lui Vasile Parvan, al lui Grigore Florescu sau al lui Grigore Tocilescu.

Cu toate ca din falnica Cetate Capidava de odinioara au mai ramas in prezent doar ruinele, acestea prezinta si ele o importanta deosebita, intrucat reprezinta o marturie a originilor noastre, ca popor.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. teodor
    2014-08-31
    18:30:19

    am trecut in acest an cind m am intors de la mare un loc foarte frumos ca asezare poti sa pescuiesti pe malul dunarii daca doresti.este si o minastire in apropiere.drumul este cam rau pe unele portiuni

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>